Indien är ett fantastiskt land! För en svensk turist kan dock landet te sig allt för stort och ogripbart till en början. Lite förkunskaper kan därför vara bra. Vi ska här ge er en första introduktion till lite av allt det spännande som Indien erbjuder.
Semester i Indien
Indien ligger i Sydöstra Asien och gränsar i väster till Pakistan, i norr till Kina (Tibet) och i öster till Bangladesh. Landet är med sina 1,1 miljarder invånare det näst befolkningsrikaste i världen.
Indien har ett mestadels tropiskt klimat och lämpar sig därför för solsemester. I norra Indien kan vintern vara kall, men oftast är det klara härliga dagar. I resten av landet är vintern torrperiod och då är det också ett ypperligt tillfälle att besöka landet. Från april och framåt är det mycket varmt i landet med temperaturer som kan överstiga 50 grader. Monsunperioden varierar men infaller ofta mellan juli och december i större delen av landet. Monsunperioden kan innebära ett konstant regnande i månader, men behöver inte göra det.
Goa i Indien
Om man vill ha sol och bad så är det lämpligt att ta en charterresa till Goa i sydvästra Indien som erbjuder på 40 olika stränder. Indien har även ofantligt mycket mer att erbjuda än ”bara” härligt väder, sol och bad
Intressanta turiststäder är Bangalore med dess jetsetliv, Kolkata med sina kontraster och sevärdheter, Chennai med dess utsökta shopping, Mumbai med glamouren från Bollywoods filmindustri och fantastiska nattliv, samt naturligtvis huvudstaden Dehli som bjuder på såväl skönt kaos som exklusiva golfanläggningar!
Sevärdheter: I Indien finns ofantligt mycket sevärdheter: tempel och moskéer från olika epoker och vackra nationalparker med exotiska djur. Vi n¨nämner här lite av allt det som Du inte får missa:
Taj Mahal, en av världens mest kända byggnader. Detta gravmonument är ett arkitektoniskt mönsterverk och dess skönhet är slående.
Ganges, den heliga floden. Ta en båttur i gryningen på denna legendariska flod och se en blodröd sol stiga upp samtidigt som pilgrimerna vandrar ner för att ta sig ett renande morgonbad på motsatta stranden.
Victoria Memorial, denna imponerande byggnad minner om en tid när engelsmännen var herrar över detta vidsträckta land. Arkitekturen är en spännande blandning mellan europeisk stil med orientaliska influenser.
Bodh Gaya, Buddisternas viktigaste tempel, men anor från 300-talet F. Kr. Besök templet i gryningen och sveps in i ett gyllene sken från tusentals oljelampor.
Qutb Minar, En 73 meter hög minaret som började byggas redan 1199 för att fira islams seger över de otrogna.
Detta är bara ett smakprov av allt som Indien har att erbjuda. Från Kashmirs gröna dalar i norr till Kovalams stränder på sydspetsen finns en hel, spännande subkontinent som väntar på dig!
Turistfakta
Här får Du som ska turista i Indien lite kort och matnyttig information om sådant som kan vara bra att känna till när Du skall resa till Indien.
Klimatet: Indiens klimat är indelat i två zoner: en mindre tempererad i norr och en större tropisk i söder. I norr växlar temperaturerna mellan cirka 15 grader i januari och 30-40 grader i maj. I söder är skillnaderna betydligt mindre; där är medeltemperaturen 26-35 grader året runt. Undvik monsunperioden (juni – september) då kraftiga, ihållande regn faller.
Helgdagar: Nationella helgdagar i Indien är: Republikdagen som firas den 26. Jan. till minne av republikens instiftande år 1950.
Självständighetsdagen: 15 augusti firas i åminnelse av självständigheten från Storbritannien.
Mahatma Gandis födelsedag 2. Okt.
Dessutom till kommer många religiösa helgdagar vilka varierar från dag till dag och från stat till stat. För upplysningar härom så håll utkik i den indiska lokalpressen.
Valuta: Rupee. 1 Rupee motsvarar ungefär 6 svenska kronor.
Språk: I Indien finns 18 officiella språk, de fem största är: hindu, bengali, telugi, marathi och tamil. Engelskan är dock utbredd i de större städerna, men i mindre städer och, framförallt, på landsbygden så är indiernas engelska-kunskaper avsevärt sämre.
Sverige har en ambassad i New Dehli dit man kan vända sig om man behöver hjälp med visum, pass och liknande frågor.
Besöksadress: Sveriges Ambassad, Nyanya Marg, Chanakyapuri, New Dehli.
Postadress: Embassy of Sweden, Nyanya Marg, Chanakyapuri, New Dehli 110 021, Indien.
Epost: ambassaden.new-dehli@foreign.ministry.se
Hemsida: www.swedenabroad.com/newdehli
Det finns även svenska honärkonsultat i:
Chennai (Madras)
Tel: 91 (44) 28 11 22 32. Epost: svensk@vsnl.com
Kolkata (Calcutta)
Tel: 91 (33) 22 80 71 39/36 Epost: amswecon@vsnl.net
Mumbai (Bombay)
Tel: 91 (22) 24 91 53 13. Epost: conswede@vsnl.com
Vaccinationer: I Indien finns en hel del otrevliga sjukdomar som kan förvandla din drömsemester till ett smärre helvete. Tänk på att se över ditt grundskydd innan Du åker, är du borta en längre tid så se till att vaccinera dig mot Hepatit A + B, Gula febern samt Malaria.
Övrigt att tänka på: Indierna är ett generöst folk med vänligt sinnelag. De uppskattar när västerlänningar intresserar sig för deras kultur och berättar gärna om sina seder och bruk. Deras normer och värderingar skiljer sig dock åt jämfört med västerlänningars. Ett bra tips är att ta seden dit man kommer: i större städer är det ofta okej med avslappnad och lätt klädsel. Det går bra att ha shorts och linne. I mindre städer och byar är dock detta inte särskilt uppskattat och uppröra invånarna. Klä dig därför i långa byxor, lång kjol eller indiska kläddräkter. På badstränderna är det enligt indisk lag inte tillåtet för kvinnor att sola utan överdel.
När Du besöker ett tempel så tänk på att ta av dig skorna och lämna mobiltelefon samt allt av skinn och läder. Kamera kan tillåtas ibland, men tänk på att visa hänsyn till de troende när du fotograferar eller filmar.
I Indien äter man med höger hand och samma hand använder man för att hälsa eller överlämna pengar eller gåvor.
Indiens historia
Indien har en längre och mer mångfacetterad historia än vad de flesta föreställer sig. Forskare är ense om att det har funnits människor i Indien i ungefär 500 000 f kr, mycket lite är dock känt om de ursprungliga invånarna. Ständigt har nya folk och stammar invandrat under årtusendenas lopp. De första som kom anses ha varit dravider, de invandrade från nordväst. De levde som nomadiserade samlare och bedrev också primitiv jakt. Senare lärde sig människorna att tämja vilda djur till boskap samt att göra krukor av lergods.
Denna förändring, kallad den neolitiska revolutionen, inträffade i Indien omkring 3000 f . Kr. Den förhärskande livsformen var under denna tid bysamhället, men jämsides med denna blommande en högt utvecklad stadskultur ut, kallad för Harappakulturen. Denna kultur var samtida med den egyptiska vid Nilen och den mesopotamiska i tvåflodslandet.
Induscivilisationen städer hade mycket välutvecklade stadsplaner. Denna högkultur upplöstes någon gång omkring 1750 f . Kr. Historikerna anser att såväl invasion av arier från nordväst som naturkatastrofer bidrog till Harappakulturens undergång. Med arierna skedde en återgång till bysamhället eftersom de förstörde städerna.
Oupphörliga strider skedde mellan arierna och andra stammar, dessa har dokumenterats i Rigveda som är den enda källan till kunskap om de tidiga ariernas historia. Arierna införde en samhällsstruktur med skarpa sociala skiljelinjer, detta kom att bli början på det kastsystem som förekommer än idag i Indien. Under vedaåldern följde en serie av texter som fick namnet Brahmana som var skrivna på ariernas språk, sankrit. Dessa texter kom att bli grundvalen för den brahmanska religionen med dess många olika gudar.
En reaktion på vedaålderns omfattande riter och djuroffer skedde då en ny jordbrukshållning utvecklades i nordöstra Indien. Denna var grundad på bruket av plogbilar av järn vilket krävde oxar som dragare. Detta medförde att det var nödvändigt att bevara boskapsbeståndet. Då produktionen ökade växte ånyo talrika städer upp och brahmanväldet förkastades av en växande bonde- och köpmannaklass, som istället tog till sig buddhismen. Buddhismen tog avstånd ifrån kastväsendet och förkunnade icke-våld, samt främjade handel och hantverk.
Under det sjätte århundradet f. Kr bildades stora territoriella stater så kallade mahajanapada. Gemensamt för dessa stater var att de hade folkvalda församlingar och valda regenter. Särskilt staten Magadha i västra Bihar fick stor betydelse och inledde en omfattande expansionspolitik. År 326 f kr trängde Alexander den store fram till Indus där han dock tvingades vända om.
Hans korta framstöt skulle dock få betydelse för kulturen i nordvästra Indien, särskilt inom konsten. Med Chandragpta av Mauraya uppkom en ny aggressiv dynasti som skapade ett första indiskt imperium vilket lade under sig stora delar av subkontinenten. Detta medförde en tid av politisk stabilitet och att omfattande handelsförbindelser kunde upprättas med Grekland och Kina. Även arkitektur och konst gynnades.
Maurayadynastin kom dock att falla samman på grund av inkompetent styre, finansiella kriser och brahamernas motstånd. Nu följde en tid med omfattande invandringsvågor där särskilt grekerna utmärkte sig genom att prägla guldmynt och för sin avancerade konst. Vid den här tiden upprättades även sidenvägen som gick från centrala Indien via Afghanistan till Iran och västra Asien. På sidenvägen flödade guldet in till Indien.
De främmande folkslagen kom att förlora sin identitet och assimileras i det indiska samhället. En del blev buddister medan andra bekände sig till gudarna Vishnu och Siva. Med Guptaväldet kom den klassiska hindukulturens guldår. Hinduismen som utvecklades ur brahmanismen började tränga undan buddismen. Subkontinenten blev kraftigt politiskt splittrad.
På 1000-talet invaderade islamiska erövrare vilka huvudsakligen kom från Afghanistan. Strider kom nu att utkämpas mellan muslimer och hinduer och landet delades mellan islamska riken i norr och hinduriken i söder. Därefter följde mongolernas invasion vid 1300-talets slut genom den beryktade härföraren Timur Lenk.
Stormogulernas välde grundades 1526 och blomstrade under ett par århundraden. Redan år 1498 hade dock den portugisiske sjöfararen Vasco da Gama funnit sjövägen till Indien. Européerna kom nu att börja anlägga handelstationer längs Indiens kuster. En omfattande brittiska exploatering skedde genom Ostindiska kompaniet. Britterna upprättade ett välde i Bengalen i östra Indien på 1700-talet. Eftersom stormogulriket vid den här tiden var splittrat i olika lokala furstendömen kunde britterna ganska enkelt erövra resten av Indien.
Det Ostindiska kompaniet hänsynslösa exploatering av Indiens rikedomar ledde till missnöje bland de urbefolkningen. En nationell rörelse bröt ut i sepoysupproret (1857-1859), upproret slogs dock hårdhänt ned av britterna. Till följd av detta blev Indien en brittisk kronkoloni och år 1877 utropades drottning Victoria till kejsarinna av Indien.
En indisk självständighetsrörelse bildades under slutet av 1800-talet och den ledande gestalten blev på 1920-talet mahatma Gandhi som förkunnade icke-våldsprincipen och ohörsamhetskampanjer. Denna kampanj ledde till Indiens självständighet år 1947. Landet delades i två stater: det islamska Pakistan i norr och det hindudominerade Indien i söder. Kongresspartiet kom att dominera indisk politik efter självständigheten.
Det självständiga Indien har präglats av omfattande etniska och religiösa motsättningar samt morden på Indira Gandhi (1984) och dottersonen Rajiv Gandhi (1991). Under de senaste åren har dock landet utvecklats till en militär och ekonomisk stormakt och globaliseringen har inneburit ett kraftigt uppsving för den indiska ekonomin. Trots det kvarstår spänningarna och långt ifrån alla indier har fått ta del av den ökade levnadsstandarden.
Vädret
Vädret i Indien varierar naturligtvis väldigt mycket. Ur vädersynpunkt kan det bästa vara att besöka landet på vintern; Indien är skyddat från den kalla nordöstliga monsunen eftersom bergskedjan Himalaya stoppar upp den.
I söder är det åtminstone 20 ° under vinterperioden från december till mars. Exempelvis har staden Chennai (Madras) i söder en medeltemperatur på 25 ° i januari. Ibland kan det vara varmare än så. Vinterns har också flest soltimmar.
Från April och framåt är det extrem hetta i Indien. Temperaturer på över 50 ° förekommer samtidigt som luftfuktigheten stiger allt mer. För en person som är van vid nordiskt klimat kan landet då vara outhärdligt.
En annan faktor som man ska ta med i beräkningen före sin Indienresa är naturligtvis monsunregnen. Dessa kan innebära att avbrott i resandet därför att trafik ställs in och vägar helt enkelt regnar bort. Det är dock inte helt lätt att exakt räkna ut när monsunregnen kommer. Det varierar, men man räknar med att monsunperioden infaller mellan juli och december.
Sydöstra Indien brukar vara värst utsatt under månaderna oktober-december. Beroende på vilken regionen man är i så varar monsunen i ungefär tre till fem månader. Ihållande störtregn brukar drabba västra Indien under tre månader på sensommaren och hösten. Det kan då komma ofantliga regnmängder, så mycket som 26 m. regn på ett år har mätts upp!
Vissa regioner av Indien drabbas också av storm. Cykloner kan drabba östkusten och orsaka skada och förödelse. Risken för detta är störst mellan oktober till tidig december. I Nordvästra Indien infaller en period av svåra sandstormar mellan april och juni. Väldigt varma vindar sveper då söderut.
Ett annat problem är, som nämnts, är luftfuktigheten. Denna är som värst i kustregionerna där fuktigheten kan vara så hög som 70 % . Sjöbris erbjuder dock en viss lindring kring kusten. Luftfuktigheten är inte lika besvärande i norr och i inlandet. Men från andra halvan av december till aprils senare del är i allmänhet vädret ganska pålitligt i övervägande delen av landet. Då kan Du njuta av soliga dagar, med hög och klar luft, om Du befinner i Kashmir och Himalaya. Befinner Du dig längre söderut kan du njuta av tropisk sol. Valet är ditt!
Geografi
Förbundsrepubliken Indien är världens sjunde största stat med en yta på 3 287590 km . Indiens befolkning uppgår till 1 050 000 000 invånare, vilket innebär att landet är världens näst folkrikaste stat efter Kina. Folktätheten är hela 319 invånare km. I norr begränsas Indien av Nepal, Tibet och Bhutan i väster Pakistan och i öster Bangladesh och Burma. Söder om Indien ligger öriket Sri Lanka.
Landets naturbeskaffenhet och klimat företar en rik växling, från de högsta bergen på jorden till enorma floddeltan vilka endast obetydligt höjer sig över havsnivån. Indien bildar snarare än subkontinent än ett land och man kan avskilja tre särskilda, väl avgränsade områden. Det första omfattar Himalayabergen, vilka dock till största delen är belägna utanför Indien. Himalaya är ändå en väsentlig del i Indiens fysiska geografi. Det bildar en dubbel vall längs norra Indien och utsänder i öster och väster bergskedjor mot söder som skyddar de nordöstra och nordvästra gränserna.
Söder om Himalaya finns slättlandet som bevattnas av Himalayas stora floder Indus, Ganges, Brahmaputra och Sultej och sträcker sig i en sammanhängande båge. Det tredje området utgörs av den triangelformande halvön Deccan som skjuter ut i indiska oceanen. Dessa områden skiljer sig mycket åt även kulturgeografiskt; slättlandet har varit föremål för omfattande folkförflyttningar och har genom sin bördiga jord varit de mest betydelsefulla området i utvecklingen mot dagens Indien. Landets vida utsträckning och olikheten i höjdförhållanden medför stora skiljaktigheter i klimatiskt hänseende. Hindustans slätter och Bengalens lågland har tropiskt klimat med kvalmig hetta och häftiga regn. I Himalayas berg är luften torrare och betydligt svalare. Deccan har det gynnsammaste klimatförhållandet och luften är friskare med inslag av dagg och regn.
Indiens växtliv skiljer sig åt vad beträffar låg- och höglandet. I Himalaya finns bördiga dalar som exempelvis Kashmirdalen. Slättlandet består av till övervägande del av lerslätter, genombrutna av ett tätt nät av floder och kanaler och översållade av bambudungar. Deccan består till stor del av busk- och savannvegetation. En mycket vanlig växt i Indien är bayanträdet vars grenar bildar nya rötter från vilka nya stammar och grenar sedan växer ut. Bayanträden blir i allmänhet mycket omfångsrika och gamla. Därför anses de odödliga och har därmed fått en viktig plats i indisk mytologi.
Snabbfakta Indiens geografi:
Yta: 3 287 590 km
Angränsande länder: Pakistan, Kina (Tibet), Nepal, Bhutan, Myanmar (Burma), Bangladesh.
Huvudstad: New Dehli (11,2 miljoner invånare)
Övriga större städer: Mumbai (Bombay, inkl förstäder 12,9 milj inv) Kolkata (Calcutta 4,6 milj. inv) milj.Bangalore (5,1 milj)
Längsta floder: Indus 2800 km , Ganges, Brahmaputra
Högsta berg: Nanda Devi 7871
Medeltemperatur/månad: New Dehli 35 C (juni), 14 C (jan), Chennai (Madras) 33 C (maj), 25 C (jan).
Medelnederbörd/månad: New Dehli 180 mm (juli), 4 mm (nov), Chennai (Madras) 309 mm (nov), 7 mm (febr).
Tid: svensk + 4,5 timmar.
Flyg till Indien
I takt med att Indien har växt och utvecklats till ett ganska betydande turistland så har antalet flygbolag som flyger reguljärt från Sverige till Indien stadigt ökat. Vi presenterar här de reguljärflyg som går till Dehli, Mumbai och Kolkata med information om flygtider, mellanlandningar och priser.
Till Dehli:
Huvudstaden Dehli är en bra utgångspunkt vart man än ska resa i Indien, staden är lite av navpunkten i hela landet och härifrån kan man lätt ta sig vidare till andra platser och städer i landet. Det inhemska indiska flygnätet är ganska utvecklat och finmaskigt.
Ryska Aeroflot flyger dagligen från Arlanda, Stockholm till Dehli med mellanlandning i Moskva. I allmänhet har Aeroflot de bästa priserna. Man kan få en flygstol i ekonomiklass för 7000-7500 kr. Aeroflot har också den kortaste flygtiden. En resa kan ta ungefär 10-12 timmar.
FinnAir är också ett mycket bra alternativ om skall flyga till Dehli. De flyger dagligen från Arlanda med mellanlandning i Helsingfors och vidare till Dehli. De har priser på ungefär samma nivå som Aeroflot och flygtiden är mellan 9 ½ -12 timmar.
Holländska KLM flyger Tors-Sönd. från Arlanda till Dehli med mellanlandning i Amsterdam.
British Airways flyger från Arlanda till Dehli med mellanlandning i London Heatrow. Flygtid mellan 12-14 timmar.
Jet Airways flyger från Arlanda till Dehli, via London Heathrow.
Till Bombay:
Finnair flyger (fredagar och söndagar) från Arlanda till Mumbai med mellanlandning i Helsingfors. Flygtiden är 10-12 timmar. Priset ligger på ungefär 8500 SEK i ekonomiklass.
KLM flyger dagligen från Arlanda till Mumbai med mellanlandning i Amsterdam. Priset ligger på mellan 9000-10 000 SEK.
Lufthansa flyger till Mumbai med mellanlandning i Frankfurt. Priser från 10 000 SEK
Till Kolkata:
British Airways flyger från Arlanda till Kolkata med mellanlandning på London, Heathrow. fredagar och söndagar. Priset ligger på ungefär 10 000 SEK. Flygtiden är ca 14 timmar.
Lufthansa flyger på torsdagar och söndagar till Kolkata från Arlanda via Frankfurt.
När man flyger reguljärt till Indien kan man välja vilka tillval man vill ha såsom servicepaket (viss grad av service ombord), Reseförsäkring, Avbeställningsskydd samt konkursskydd. De ovan nämnda priserna inkluderar dessa tillval.
Shoppa – Indien
I Indien kan Du shoppa nästan allt Du önskar dig, och det till priser som Du bara kan drömma om hemma i Sverige! Varustånd, butiker och marknader finns i överflöd i Indien. Det finns en otrolig mängd varor att välja på exempelvis: smycken, juveler, textiler, kryddor och kläder. Ja, listan kan göras lång.
Indierna är i allmänhet ärliga och pålitliga i affärer. Det betyder dock inte att Du inte ska vara kritisk när Du shoppar i Indien. Kontrollera att varorna (exempelvis smycken) är äkta och förlita dig inte enbart på försäljarens ord.
I Indien kan man pruta friskt, det är nästan lite av en sport. Ett bra tricks om försäljaren inte vill sänka priset är att bara gå därifrån, försäljaren kommer då att följa efter dig och erbjuda ett lägre pris på varan. Ett generellt riktmärke för hur mycket man ska betala för indiska varor kan vara en femtedel av det svenska priset, men detta varierar naturligtvis en del beroende på var man befinner sig och vilken vara det handlar om.
I allmänhet kan man säga att det är billigast och bäst shopping i storstäder som Dehli, Chennai och Bombay. Här finns shoppingcenter, boutiquer och marknader i en stor mängd. Den hårda konkurrensen mellan handlarna håller priserna nere. Här hittar Du moderiktiga, västerländska kläder och välkända märkeskläder, har Du speciella önskemål kan Du låta en skräddare sy upp kläderna precis som Du vill ha dem. Detta tar i allmänhet bara någon dag. På turistställen som Goa och Kerala är de dyrare och dessutom svårare att pruta.
Om man är ute efter smycken eller juveler så är ett besök i den gamla vackra staden Jaipur ett måste. Här hittar du fantastiska pärlor och stenjuveler till mycket förmånliga priser. Konst och målningar brukar inte omnämnas i första hand när det gäller indisk shopping. Men det är ändå värt att fördjupa sig lite närmare i. I Indien, och framförallt delstaten Bihar, hittar Du nämligen målningar av världsklass från inte endast de globalt erkända indiska konstnärerna utan även från lokala bykvinnor vilka utför excellenta målningar vars motiv ofta visar det rurala indiska landskapet.
En annan shoppingupplevelse i Indien är att handla kryddor, det är en fröjd både för ögat och näsan att strosa omkring på en indisk kryddmarknad och insupa alla härliga dofter och se de vackert färgade kryddorna.
Som Du förstår är Indien lite av shopparens paradis så ladda plånboken och ge dig ut bland det myllrande affärslivet i en indisk storstad, möjligheterna är oändliga!
Dyka i Indien
Indien är till större delen omgivet av hav arabiska havet i väster och indiska oceanen i öster. Detta i kombination med det varma klimatet borde göra Indien till dykarens paradis. Men trots det finns det relativt begränsat med bra dykning i Indien. Kusterna såväl öst som väst blir för många förhoppningsfulla dykare lite av en besvikelse.
Den absolut bästa dykningen hittar man dock inte kring kusten utan vid öarna Andmanerna och Lackadiverna. Andamanerna ligger 1000 km öster från den indiska kusten och består av cirka 500 öar. Förr krävdes det särskilt tillstånd för att besöka öarna, men så är det inte längre. Man kan ta sig till Andamanerna med både flyg och båt från Chennai och Calcutta.
På ön finns ett antal dykklubbar som hyr ut utrustning och bistår med kunniga instruktörer. Andamanerna har ett rikt djurliv och hör finns möjlighet att se rikliga mängder med tropisk fisk samt haj och sjöko. Speciellt vid Havelock Island finns ett enastående djurliv och mycket vackra, oförstörda korallrev. Priserna är med västerländska mått ganska modesta, det som främst kostar är boende.
Lackadiverna ligger norr om Maldiverna och är fortfarande lite av en oexploaterad pärla. Tillstånd krävs för att få besöka öarna i ett försök att skydda den känsliga miljön mot överexploatering, dykcentrumen kan hjälpa till att ordna detta. Både på Andamerna och Lackadiverna slutar dyksäsongen den 30. April och kör igång igen när monsunen har dragit förbi vilket brukar inträffa sent i november eller tidigt i december. Att dyka när det inte är säsong är olagligt och all verksamhet har då upphört.
Den mesta dykningen centrerar sig till huvudön Agatti och det finns ett PADIcenter som håller utbildningar i dykning. Vattnet är klarblått och sikten mycket god. Lackadivernas dykning är i klass med Maldivernas, vilket är ett mycket gott betyg. Här finns även en del vrak att beskåda, men dessa är ganska illa åtgångna.
Även delstaten Goa i sydvästra Indien erbjuder en del dykning. Sikten är dock sämre än på de nämnda öarna, oftast inte mer än 10 meter , och vattnen kring Grand Island (där dykningen tilldrar sig) är ganska stökiga med mycket båttrafik. På den östra kusten finns inget dyk som är värt att rekommendera – vattnet är för grumligt och ofta också för grunt för bra dykning.
Men om Du vill ha dykning i världsklass så ta dig ut till Lackadiverna eller Andamanerna och upptäck en helt ny värld under den ljumma och klarblåa vattenytan!
Dehli
Dehli är Indiens huvudstad och har närmare 13 miljoner invånare. Staden har en spännande historia och många olika härskare över området har avlöst varandra. Dehli består av två olika delar: Old Dehli var huvudstaden i det muslimska Indien från mitten av 1600-talet till slutet av 1800-talet.
Det är här man hittar man hittar de historiska monumenten, forten och moskéerna. Old Dehli är också känt för sin trånga gränder och färgstarka basarer. Stadsdelen är livligt och nästan lite kaosartad. Skillnaden är stor mot New Dehli, vars imperialistiska förflutna fortfarande kastar sina skuggor över den här delen av staden. Här finns vida avenyer och flotta alléer. Det råder en helt annan ordning och här huserar stadens förmögna.
Många sevärdheter finns som sagt i Old Dehli, du får absolut inte missa Röda Fortet som byggdes av mogulhärskaren Shah Jahan mellan åren 1639 – 1648. Detta praktfulla fort är mestadels byggt i röd sandsten, därav namnet. Röda Fortet är öppet från soluppgång till solnedgång alla dagar utom måndagar. I New Dehli är ett besök på India Gate ett måste. Detta krigsmonument som ligger vid östra end of Rajpath, har inskriptioner med namn på mer än 70 000 indier som stupade som stupade under första världskriget. Qutb Minar Complex byggdes för att fira islams seger över de otrogna.
Idag är Dehli en av Indiens absolut mest besökta städer, och det är lätt att förstå varför: staden ligger centralt i Indien, har många intressanta sevärdheter och samtidigt ett lockande nöjes- och nattliv. Om Du skall besöka Dehli så undvik absolut sommartid – det är alldeles för varmt med temperaturer som ofta når upp till 45 °. Perioden november – mars lämpar sig däremot bra för besöka Dehli.
Hotellpriserna i Indien är markant högre än i resten av landet, men i gengäld finns gott om boende. Dehli är stort, tryckande och kan te sig lite skrämmande till en början. Men staden visar upp en mångsidig som få andra huvudstäder och här finns möjligheter till det mesta. Besök hjärtat av Indien genom att ta dig till Dehli!
Bangalore
Bangalore är en av Indiens modernaste städer och ligger i södra delen av landet. Staden är ett finansiellt center och hem för många miljonärer. Under de senaste åren har här vuxit fram en högteknologisk IT-industri och Bangalore har fått namnet ”Indiens Silicon Valley”.
Trots allt som händer i 7-miljonersstaden så är tempot inte alls stressigt. Istället finns en atmosfär av avslappnat lugn som förstärks av en kosmospolisk cafékultur och enorma trädgårdar som Lal Bagh Garden och Cubbon Park . Här kan Du ta långa, avkopplande promenader och njuta av den neoklassiska arkitekturen.
Det är kanske framförallt parkerna, samt stadens häftiga nattliv, som gör att Bangalore bör inkluderas i din Indien-resa. I staden finns fler pubar och diskotek än i någon annan indisk storstad. Här finns också högklassig shopping och Du kan handla det mesta till låga priser: mat, kläder, smycken och datorspel.
The form Bangalore Center och The Garuda är kompletta shopping- och nöjescenter. Här finns trendiga butiker, restauranger och de senaste, heta klubbarna. Även Avenue Road , en myllrande gata som ligger mellan Hanuman Templet och City market square , är utmärkt för shopping.
Staden är även känd för att ha ett högklassigt utbud av restauranger, och man kan välja om vill låta sig smaka av hinduisk, muslimsk eller västerländsk kost. Framförallt den vegetariska maten är ypperlig på restauranger som Mavalli Triffin Room och Ramakrishna.
Vad beträffar sevärdheter så bjuder Bangalore kanske inte på fullt lika mycket som exempelvis Kolkata eller Dehli, men den enorma roströda domstolsbyggnaden i centrala delen av staden är ett måste. Likaså tempelgrottorna i Gavi Gangahareswara ett bit utanför staden. Sekretariatet Vidhana Soundha vid Cubbon Park är också en mäktig byggnad som måste beskådas lite närmare. Vad gäller boende så finns det gott om hotell i Bangalore.
På Mahatma Gandi Road och Brigade Road ligger de mer exklusiva boendena, men det finns också budgetalternativ om man kan stå ut med att inte bo helt centralt. Så ta din och utforska Bangalore, Du väljer själv om Du vill ägna din tid här åt rekreation eller intensivt nattliv. I Bangalore finns förträffliga möjligheter till bådadera!
Chennai (Madras)
Den stora staden Chennai -fram till 1996 officiellt Madras – ligger i sydöstra Indien och har 4,2 miljoner invånare. Staden är centrum för den indiska tillverkningsindustrin och här finns många bilfabriker. Dagens Chennai utgör en värld av kontraster: vid sidan av en snabb modernisering och tillväxt så finns en omfattande fattigdom och luftföroreningar utgör ett allt allvarligare hot. Trots detta är staden naturligtvis sevärd, inte minst för den historiskt och kulturellt intresserade. Chennais historia är intimt sammanbunden med den europeiska kolonisationen. Portugiserna kom i början av 1500-talet och följdes av holländare och britter. De sistnämnda kom att sätta störst avtryck på stadens bebyggelse: Fort St George grundades 1639 och fungerade som garnison åt brittiska trupper. Byggnaden är ett utmärkt exempel på brittisk militär arkitektur och här hittar man ett museum samt St Mary’s church , den äldsta anglikanska kyrkan i hela södra Indien. I närheten finns också Armenian Church of the Holy Virgin Mary uppförd år 1772, kyrkan har solida väggar och massiva 3 meter höga trädörrar, intill katedralen ligger en armenisk kyrkogård där den äldsta graven är daterad 1663.
Shopping:
Chennai bjuder på en hel del bra shopping. Traditionellt har George Town varit stadens kommersiella centrum och här hittar Du Ana Salai Road som är landets största shoppinggata. Här hittar Du allt ifrån mindre butiker till stora gallerier. En galleri som kan rekommenderas är Spencer Plaza som framförallt har ett bra utbud av klädaffärer för både indisk och västerländskt tycke. Landmark Books har södra Indiens största utbud av engelskspråkiga bäcker, såväl skön- som facklitteratur. Här kan man köpa kvalitetsböcker för bara en bråkdel av det svenska priset.
Boende och Restauranger:
Enklast att hitta boende är det i George Town, Egmoreområdet har många mellan- och förstklassiga hotell men priserna är ganska rejält tilltagna och det är ofta fullbelagt. De mest fashionabla hotellen hittar man längs Ana Salai Road. Vad beträffar mat så finns naturligtvis alla de indiska läckerheterna på Madras många restauranger. Prova gärna någon sydindisk specialitet såsom masala dole. Blir man sugen på västerländsk mat kan Dominos pizza rekommenderas, dyra, men fantastiska pizzor!
Kommunikationer:
Om man vill se sig omkring i staden så är det bästa alternativet att hyra en egen bil, det är för varmt för att gå till fots och dessutom är staden för stor och utspridd. Taxi är sällsynt och dyrt.
Att ta sig till och från Chennai är lätt då kommunikationerna är goda. Busslinjer finns till andra större indiska städer. Man kan även åka tåg till exempelvis Kolkota och Bangalore. Ett lite stycke norr om staden ligger flygplatsen Ana International Airport , ett flertal större flygbolag har destination Chennai.
Bästa tiden att besöka Chennai är under vinterhalvåret. På sommaren kan värmen vara olidlig och under hösten infaller monsunperioden.
Kolkata (Calcutta)
Kolkata är känd som de intellektuellas stad. Här var Indiens första Nobel-pristagare Rabindrantath Tagore bosatt, och härifrån kom filosoferna Ramakrishna och Vivekananda. Även idag är Kolkata platsen där kreativa och bildade indier skapar sig ett namn. Stadens historia bär precis som många andra indiska städer på kolonialismens arv. Britterna grundade ett nytt handelsfaktori vid Hoogly-flodens östra strand. Ur handelssynpunkt var läget helt idealiskt och byarna växte snart samman till en livlig stad.
Dagen Kolkota är en livlig och aktiv storstad med omkring 10 miljoner invånare. För många turister är staden mest ett stopp, ofta i väntan på ett flyg eller ett tåg, vidare mot Sydostasien. Staden dras mes ett envist rykte som gör gällande att det mest finns elände och fattigdom här. Det är delvis sant, men Kolkata har mycket positivt att erbjuda en besökare också.
Här finns naturligtvis all den kommers, tät trafik och luftföroreningar som förekommer i andra indiska storstäder. Men Kolkata har också gott om ”lungor” i form av trädgårdar och parker som . Botanical Gardens , parken grundades på 1700-talet har 35 000 olika sorter av blommor och dessutom världens största banayanträd!
Även Eden Gardens är väl värt ett besök, området bjuder på trivsamma promenader och här kan man dessutom gå och se såväl cricket som högklassig tennis. Howrah Bridge tar dig över floden in till de centrala delarna av staden. Bron är ett nationellt monument och är byggt i massivt stål. Den livliga trafiken här avspeglar det heta bengaliska temperament. Kolkata är en bra plats att shoppa på, även om staden saknar de exklusiva boutiquer som utmärker Dehli och Mumbai. Här finns ett varierat utbud av shoppingartiklar och i ingen annan stad i Indien ägnar man så mycket tid på att pruta som här.
Framförallt får man inte missa New Market som är lite av shopparens paradis. Här kan Du fynda allt från kinesisk korv till guld och juveler. Även Sudder Street som ligger bakom indiska museet är ett betydande shoppinggata. Eftersom Kolkota är att betrakta som de kulturellas stad så finns även ett utmärkt shoppingutbud av böcker och musik.
Längs College Street och Free School Street hittar man många bra secondhand butiker. Det centralt belägna Oxford Bookstore har ett imponerande utbud kombinerad med ett väldigt trevligt café. Den som intresserar sig för teater har mycket intressant att utforska i Kolkata. Staden hyser bland annat den aktade Bengali teatern, vilken många betraktar som den bästa teatern i hela Indien.
Kolkotas nöjesliv är fortfarande, på gott och ont, påverkat av kolonialismen. Många klubbar härstammar från kolonialismens senare del och är endast öppna för medlemmar. Temporärt medlemskap kan ibland erhållas, särskilt till Tollygunge Club som har en imponerande trädgård och en lyxig komfort. Annars håller Calcuttas nattliv på att återhämta sig efter en svacka (mycket beroende på politisk oro) under 1980- och 1990-talen. Några besöksvärda klubbar som finns på hotell är Anti-Clock , Someplace Else och Tantra.
Kalkota har naturligtvis en uppsjö av restauranger, ofta ackompanjerade med livemusik, priserna är ganska rejält tilltagna och många accepterar dessutom inte kreditkort ( gäller framförallt de restauranger som ligger utanför hotellen). I centrala Kolkata kan Amber med dess utmärkta service rekommenderas, likaså Blue Fox , som är specialiserade på skaldjur och kyckling. Befinner Du dig i södra delen av staden så missa inte Mainland China, vilken är en excellent kinesisk restaurang.
Kolkotas visar upp en spännande mix av postkolonialism och genuin Indien-känsla. Staden bör absolut inkluderas i din Indienresa!
Mumbai (Bombay)
Vid bengaliska viken i västra Indien ligger Mumbai, staden som förr var känd under namnet Bombay. Denna indiska jättestad med nästan 13 miljoner invånare är en dynamisk, kosmopolitisk och tätt befolkad metropol som är landets finansiella center.
När portugiserna anlände till området 1534 fanns inte så mycket annat än sumpmark på de sju öar där staden idag är byggd. Senare tog britterna och ostindiska kompaniet över och de började sakta förstå att vilka kommersiella möjligheter som området hade med möjlighet att anlägga en hamn i centrala Indien och därifrån driva en omfattande sjöfart.
Som alla andra storstäder i Indien är även Mumbai en stad av slående kontraster. Men kanske är detta ännu mer påtagligt i Mumbai eftersom allt är så sammanpressat. Från luxuösa skyskrapor på Cuffe Parade tittar man rakt ned på slummen. Fattig och rik sammanblandas i Mumbai, gammalt och modernt likaså. Detta ger staden dess speciella energi och frenesi.
Om man ska utforska Mumbai så kan det vara en god idé att starta i downtown som är beläget i södra delen av staden. Det är här som tempot är som mest uppskruvat och här finns de bästa hotellen och restaurangerna. Shoppingen är excellent i staden och här finns allt från exklusiva boutiquer till traditionella basarer. Märkeskläder blandas med diamanter, textilier och juvueler. Den bästa shoppingkvarteren hittar man kring Colaba Causeway , Kemps Corner och Oberoi Hotel som ligger centralt i södra delen av staden.
Även nattlivet är lockande i Mumbai: staden har fler diskotek och pubar än någon annan indisk stad. Som exempel på intressanta klubbar kan nämnas Not Just Jazz By the Bay som har livemusik varje onsdag – lördag. Vill man beblanda sig med jetset och Bollywood- stjärnor kan man besöka Infinity och Athena , båda två är ytterst trendiga.
Mumbai är även den indiska filmens ledande stad, ibland omtalat som ”Bollywood”, och här finns massa filmrelaterade aktiviteter att ta del av. Sterling, Regal och Metro håller ofta galapremiärer och det förekommer en mängd filmfestivaler, dokumentärfilmsvisande och annat av intresse för cineasten under hela året.
Då Mumbai ligger vid kusten kan staden också erbjuda ett frestande strandliv med dykning, festande, lyxhotell och allt annat som hör till. För den kulturellt intresserade erbjuder staden också väldigt mycket: The Prince of Wales Museum är känt för sina superba skulpturer och miniatyr målningar. Museets samling håller en klass som överträffar det mesta och är självfallet värt ett besök.
Missa heller inte Victoria Terminus Railway Station , som är det kanske förnämsta exemplet på viktoriansk-gotisk arkitektur i hela Indien. Victoria Terminus blev färdigställt 1988 och misstas ofta för ett paltats eller en katedral. Arkitekturen här är mycket imponerande. Norr om staden finns också förorten Bandra och bland nya lägenhetskomplex, boutiquer och restauranger hittar man flera romersk-katolska kyrkor som härstammar från portugisernas tid. Mount St Mary Basilica och Castella de Aguada är särskilt sevärda. Här kan man också koppla av med promenader längs sjölinjen vid Bandstand och Carter Road , vilket lockar många yngre. Mumbai är en stad som aldrig sover.
Det är en drömmarnas och visionernas stad där det traditionella möter framtiden. Besök den och ta del av all puls, energi och framåtanda!
Ganges
Den mytomspunna och heliga floden Ganges är Indiens näst största flod. Den vindlar sig ner från Himalayas bergsluttningar till den hindustanska slätten och genomströmmar denna med obetydligt fall i sydöstlig riktning, för att sedan vika av söderut mot bengalens lågland och slutligen mynna i bengaliska viken.
Floden bildar med en mängd bifloder ett av världens största deltaland på 82 600 km . Ganges bevattnar världens mest tättbefolkade jordbruksbygd. Det innebär för indierna att ganges är livets flod som ger dem både mat och dryck. Floden betraktas som en gudinna vilken renar de godtrogna och hjälper de döda på deras väg mot sällheten. Varje år vallfärdar miljontals hinduiska pilgrimer till floden för att ta sig ett renande dop. På grund av industriellt och mänskligt avfall är Ganges idag mycket svårt förorenad. Det är rent hälsovådligt att bada i floden.
Vill Du uppleva Ganges på nära håll så finns guidade flodturer med både ångfartyg och mindre segelbåtar. Färdas man på en segelbår ska man dock vara medveten om att det är ganska sannolikt att båten kommer att stöta ihop med ett halvbränt, ruttnande lik, vilket kan vara en ganska magstark upplevelse för en morgontrött västerländsk turist.
Vid den gamla staden Varansi, som ligger på Ganges norra sida cirka 70 mil sydöst om Dehli, bränns varje morgon cirka 200 – 300 lik, vars aska strös i floden. Detta medan pilgrimerna badar och ber i samma vatten. Turister är välkomna att övervaka likbränningen, men det ör inte tillåtet att fotografera/filma eller beträda själva bålplatsen. Man kan ge en frivillig donation till de lokala arbetarna som då i gengäld berättar om likbrännings proceduren. Att se dessa ritualer på nära håll kommer att ge dig ökad förståelse av den hinduiska kulturen och det kommer också hjälpa dig att begripa flodens betydelse som livgivare och syndrenare.
Kalighat – Kali Templet
Kali Templet är Kolkatas äldsta plats för pilgrimer. Det nuvarande Kali templet byggdes 1809, men långt innan dess var detta ett helig plats för hinduer. Vid Kalitemplet utförs blodoffer till guden Kalis blodtörstiga ära. Kali är den svarta gudinnan inom hinduismen, mestadels har hon en skräckjagande skepnad men hon kan också framstå som moderligt beskyddande och kärleksfull. En motsägelsefull och dyrkad gudinna.
Förr offrade man människor här, numera endast getter, men stupstocken och bilan finns kvar inne i templet som en ohygglig påminnelse. Det är alltid full liv och rörelse kring templet. Särskilt torsdagar och lördagar bör man undvika eftersom trängseln då är som störst. Inne i templet kan man få mer eller mindre frivillig guidning av en brahmin för den obligatoriska ”pujan” – den hinduiska reningen, du förväntas i samband med detta genom en donation på cirka 50-60 Rupis.
Tänk på att inte ge några pengar eller andra gåvor förrän Du verkligen befinner dig inne i templet; falska ”präster” befinner sig runt om templet och kräver pengar av turister. Efter att Du har genomgått ”puja” kommer du förmodligen att bli lämnad i fred och kan ägna dig åt att supa in den speciella atmosfären i templet. Närmare än så här kommer Du knappast hindukulturens innersta väsen.
Själva byggnaden i sig är inget arkitektoniskt under, men tornet har en vacker spira och templet är byggd av rödbrunt tegel. Templet håller öppet dagligen mellan klockan 05.00 och 20.00. Hinduerna kan vara något restriktiva med att låta västerlänningar bevittna själva offerceremonierna men i allmänhet brukar det gå för sig. Tänk dock på att absolut inte fotografera under själva blodsriterna eftersom hinduerna uppfattar detta som vanhelgande och stötande.
Detta centrum för kulten av Kali kan för en västerlänning självfallet uppfattas som aningen obscent, men stålsätt dig och gör ett besök i templet. Du kommer att bli en erfarenhet rikare!
Taj Mahal
Detta fantastiska mausoleum som byggdes av mogulhärskaren Shah Jahan till minne av hans andra, högt älskade hustru Mumatz Mahal har hänfört många besökare genom århundraden. Många försök har gjorts av författare och poeter att beskriva dess skönhet, men monumentet måste naturligtvis ses och upplevas med egna ögon. Detta arkitektoniska mästerverk togs 1983 upp på UNESCO:s världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv”.
Konstruktionen av Taj Mahal påbörjades 1631 men byggnaden stod inte färdig förrän 1653. Totalt arbetade 20 000 människor med monumentet och specialister anlitades ända från Europa. Legenden förtäljer att Shah Jahan lät hugga av händerna på de hantverkare han använde så att ingen annan härskare eller potentiell rival skulle kunna bygga ett lika grandiost monument.
Sant eller ej: Taj Mahal är sagolikt vackert och reser sig vitskimrande mot himlen. Stilen är en blandning mellan indisk och persisk byggnadskonst. Murarna som omgärdar Taj Mahal på tre sidor är byggda av röd sandsten med inslag av vit marmor med halvädelstenar.
Byggnadskomplexet ligger i och kring en 300 gånger 300 meter stor trädgård. Trädgården har upphöjda gångar som delar in varje fjärdedel i 16 parterrer eller blomrabatter. Mausoleet är utsmyckat med arkitektoniska element såsom fontäner, tegelsten och marmorgångväggar samt geometriska rabatter. Själva graven ligger i bortre delen av trädgården. Gravkammaren är upphöjd av en marmorplatå som man kommer upp till via en hög trappa. Huvudingången är en monumental byggnad främst i marmor. Det är förbjudet att medföra mat, dryck och mobiltelefon. Kamera och videokamera är med vissa restriktioner tillåtna. Det är inte tillåtet att fotografera graven i mausoleets inre.
Biljetter till Taj Mahal måste köpas 24 timmar före besök och inhandlas vid biljettkontor i anslutning till mausoleet. Biljettpriset varierar beroende på tidpunkt men ligger i allmänhet på mellan 5-20 kronor. Undvik att besöka Taj Mahal på helger eftersom det då är flest turister. Ett annat gott råd är att vara uppe tidigt på morgonen. Taj Mahals öppettider är klockan 6-20. Taj Mahal är beläget i närheten av staden Agra som ligger knappt 20 mil från Dehli. Man kan ta sig till Agra via Dehli med tåg.
I allmänhet är det enkelt att få tag på hotell, men priserna är ganska rejält tilltagna om man vill ha ett boende med lite kvalité. När Du besöker Taj Mahal så missa heller inte Röda Fortet som ligger 2,5 km nordväst om gravmonumentet. Fortet som grundades 11 är byggt i röd sandsten och byggt i form av en halvmåne som sträcker sig 2,5 km med en 21 meter hög mur. Röda Fortet var även platsen där den grymme mogulhärskaren Shah Jahan slutade sina dagar som fånge efter att sonen Aurazeyn tagit makten i en kupp.
The Ellora Tempel Caves
The Ellora Tempel Caves består av 35 grottor som är inhuggna i ett väldigt berg. Grottorna skapades mellan år 300-1000 och består av buddist, hindu och jain – grottempel. Buddistgrottorna är de äldsta och kanske mest iögonfallande. Ett besök i tempelgrottorna ger dig ett minne för livet.
Fort St. George (Chennai)
Detta praktfulla kolonialfort började byggas år 1639 av det brittiska ostindiska kompaniet. Fortet stod färdigt på George-dagen (23 april) år 1644. Därav namnet Fort St. George. Runt fortet växte så småningom staden Chennai (tidigare Madras) fram. Fortet andvänds alltjämt av Indiens försvarsmakt, men trots det finns det möjlighet att få en titt inuti byggnaden.
Nationalmuseet (Dehli)
Dehlis nationalmuseum förfogar över en imponerande samling av brons, terrakotta- och träskulpturer. Vissa av dessa är så gamla att de härstammar från andra och tredje århundradet före Kristus. Det finns möjlighet till guidade turer och guiderna berättar initierat och med passion. För den som är intresserad av Indiens historia är detta ett måste.
Röda Fortet
Detta fort är byggt i röd sandsten och ligger i Agras gamla stad vid floden Yamuna, endast 2,5 nordväst om Taj Mahal. Fortet uppfördes ursprungligen år 1156, men fick sin nuvarande konstruktion år 1605 under kejsar Shah Jahan. Byggnaden är uppförd i en halvmåne som omsluts av en mur som är 2,5 km lång och 21 m bred. Runt om finns vackra trädgårdar och intressanta moskéer.
Victoria Memorial Museum (Kolkata)
Victoria Memorial är det mest grandiosa minnet från det engelska imperiet. Museet är pampig byggnad i vit marmor. Inne i byggnaden finner man statyer och byster av de flesta kända personligheter från British India. Museet återger en stor del av det koloniala Indiens historia.
Wandoor – området
På ögrupperna Andamanerna och Nicobarerna ligger The Mahatma Gandi National Marine Park. Denna naturpark är oerhört vacker. Här finns storslagen regnskog, djupa klyftor och raviner samt 500 olika koraller. Ett utmärkt utflyktsmål för den som vill se tropisk natur när den är som skönast.
Goa i Indien
Norra Goa
Norra Goa bjuder på ett fantastiskt landskap med sandstränder som sträcker sig nästan konstant från Panji i söder till gränsen i norr. På de härliga stränderna samlas unga backpackers från olika hörn av världen och ett ständigt festande pågår. Norra Goa är dock mer än bara stränder och festande.
Kring kustlinjen finns ett antal historiska byggnader, däribland det välbevarade Fort Aguanda och det ”kungliga fortet” – Reis Magos , samt gamla buddistgrottor och hindutempel. Det finns också en del kyrkor som är bevarade sedan portugisernas dagar på 1500-talet. Reis Magos är en liten charmig småstad berömt för ”The Royal Fort” bredvid fortet hittar man också The Reis Magos Church från 1555 berömt för sitt speciella kyrktorn.
Förutom de nämnda historiska monumenten så sätter naturligtvis stränderna sin prägel på norra Goa. Besök, till exempel, Anjuna och dansa trance ända tills gryningen. Ett varningens finger ska dock höjas för den lokala polisen som uppträder mycket aggressivt mot turisterna i sin jakt på droger. De trakasserar strandpartyn och gör räder i turisters boende. Undvik allt umgänge med droger om Du vill vara på den säkra sidan.
Önskar Du shoppa så är Anjunas loppmarknad ett bra alternativ, ett tips om Du ska gå på marknaden är att vara ute tidigt, eftersom det är smockfullt vid lunchtid. Är Du hungrig så gör ett besök på Orchad Stores. Här hittar Du garanterat någonting som retar dina smaksinnen: kött, pasta, frukt, grönsaker, juice och mycket mer. Denna fantastiska catering har allt Du kan önska dig i matväg.
Det inre norra Goa har ganska få sevärdheter som kan locka dig ifrån kusten, men det kan vara värt att göra ett besök i den lilla trästaden Mapusa som har en förträfflig fredagsmarknad. Längre åt öster hittar du ett ganska varierat landskap med små slingrande floder och charmiga kullar. Här finner Du gamla kyrkor, tempel och ett portugisiskt fort vid namn Corjeum.
På den nordligaste tippen av Goa hittar Du Maharatha-fortet Terekol, vilket också har ett visst historiskt sevärde. Utvecklingen i den här delen av Norra Goa har varit opåverkad av den kommersialisering som har skett vid stränderna. Därför kan en avstickare till det inre norra Goa passa bra om Du vill ha lite lugn och ro. Så se till att ta dig fram genom fälten och buskarna och finn Goa som det var innan den stora exploateringen!
Södra Goa
Södra Goa är åtskilt från central och norra Goa av Zuari floden. Till sin karaktär skiljer sig södra Goa mycket från den norra delen av delstaten. Kusten är mer varierad och pittoresk och i allmänhet är stränderna här längre. Byarna i södra Goa har behållit sin rurala karaktär och tempot här är avsevärt lugnare än i norr.
Södra Goa håller dock på att förändras; hit kommer de rika turisterna och detta har medfört att stora, lyxiga hotellkomplex har börjat skjuta upp som svampar ur jorden. Förbättrad infrastruktur i form av vägar och järnväg har också medfört att den inhemska turismen har ökat markant de senaste åren. Trots det erbjuder södra Goa fortfarande en del icke-exploaterade platser och det finns gott om billiga hotell och gästhus.
Om man bortser från stränderna så har södra Goa en hel del intressanta städer och byar som man kan besöka. Margao är södra Goas största stad, det är ingen plats man besöker för dess skönhets skull, men här finns en livlig marknad, the muncipal market , som faktiskt överträffar det mesta i marknadsväg. I övrigt finns en intressant kyrka från 1600-talet , the Church of the Holy Spirit , någon kilometer norr om staden som är värd ett besök.
Är man hungrig finns det dessutom ett bra utbud av caféer och restauranger i staden. Bombay Café är klart rekommenderbart om Du föredrar vegetariskt och Banjara är en trevlig indisk restaurang som är specialiserade på fisk och skaldjur. Från Margao är det sedan enkelt och nära att ta sig till stränderna vid Colva Beach och Palolem. Staden har även goda förbindelser till Mumbai. Öster om Margao finns omfattande risodlingar och idyllisk indisk landsbygd. Det kan vara värt att hyra en motorcykel och utforska den här trakten i lugn och ro. Du hittar små byar där tiden tycks ha stått still i århundraden och koloniala efterlämningar som portugiserna har lämnat efter sig i form av hus och kyrkor.
Vill Du istället ta dig mot kusten så finns det mer än bara stränder att upptäcka, nordväst om Margao ligger den lilla hamnstaden Vasco Da Gama . Mycket kriminalitet förekommer här, men dagtid är Du trygg om Du bara håller dig till centrala och öppna platser. Staden bjuder inte på några nämnvärda sevärdheter men har relativt billiga hotell och prisvärda restauranger och matställen som har både asiatisk och västerländsk kost att tillgå. Vasco Da Gama kan vara ett bra stopp om Du är på väg till norra Goa.
Sydöst om Vasco ligger Bogmalo Beach och detta är stället Du skall besöka om Du har lust att ägna dig åt häftig vattensport. Här kan Du hyra vindsurfingutrustning, jet-ski och båt. Vill Du ägna dig åt något lugnare och mer sofistikerat så kan Du gå på Naval Aviation Museum , musemet känns lätt igen på de militära objekt som stridsflygplan och helikoptrar som finns framför entrén. Detta är lite av ett måste för dig som är intresserad av sjöfarts och militärhistoria.
Ett besök på Cotiago Wildlife Sanctuary kan också rekommenderas. I denna vilda fristad kan Du med lite tur få syn på indisk noshörning och sambar.
Södra Goa har alltså mer att erbjuda än de fantastiska stränderna. Framförallt så finns det här möjlighet att finna lugn och harmoni. Någonting som den norra delen knappast kan ge dig som turist.
Nattliv i Goa
Om det är någonting Goa är känt för så är det naturligtvis det extravaganta nattlivet. I Goa äger stora ravepartyn (ofta associerade med Goa Trance och droger) och strandfester rum. Alkohol är ganska billigt i Goa om man jämför med övriga Indien. De flesta drinkar går att köpa och öl finns i många populära märken såsom Kingfisher, Fosters med flera. En öl på en bar kostar mellan 20-30 rupier och en drink mellan 40-60 rupier, priserna kan dock variera en del från ställe till ställe.
Mycket av festandet tilldrar sig stränderna vid Anjou och Vagator. Pubar, barer och nattklubbar finns det naturligtvis också gott om, åtminstone i norra Goa. I Anjou kan klubbarna Curlys , Paradiso och Sonic nämnas. Samtliga ställen spelar techo och ambient musik, och det är bra drag här. I Vagator hittar Du Nine Bar som bjuder på såväl fantastiskt ljud som majestätiska solnedgångar. Lite av ett måste! Längre norrut ligger Baga och här finns Tito’s som är ett slags restaurang/bar/nattklubbs-komplex. Klientelet här är blandat och består av såväl Bombays filmstjärnor som turister i färgglada skjortor. Här spelar välkända internationella dj’s och stället är fullt av eldslukare och spännande drinkar. I området finns många andra barer, men knappast någon kan mäta sig med Tito’s, som har lite kultstatus.
På klipporna i Arpora ligger Club Cabana som är en exklusiv nattklubb och bar med pool. Du betalar för entrén, men får sedan dricka hur mycket drinkar du vill utan att det kostar dig någonting! Många hotell har även egna nattklubbar som i allmänhet är öppna för vem som helst som är välklädd och någorlunda nykter. Ett par av dem, som The Leela Palace och Goa Renaissance Resort , är värda att checka in. Hotellen bjuder ofta på livemusik och ofta spelar en del västerländska akter men även inhemska Goa-band kan hålla hög klass.
Vid Arambol beach finns också ett pulserande nattliv, Surfclub kan här rekommenderas för den som är sugen på att gå på en lite mer traditionell rockklubb. Rockband uppträder, besökarna är mest västerlänningar och detta är helt enkelt ett schysst ölhak i en värld som annars domineras av techo, acid – och ambientklubbar. Vad gäller strandfesterna så är det mest livat på onsdagar och fredagar, men i stort sett alla veckodagar är det party! Ett hejdlöst tryck är det särskilt kring jul och nyår. Goa tröttnar aldrig på att festa, därför behöver Du aldrig oroa dig för att partyt ska vara över!
Stränderna vid Goa
Strandlivet i Goa är helt makalöst! Och undra på det: Vackra vita stränder, djupa vikar, häftiga klippor, klarblått vatten från Indiska oceanen. Ett paradisliknande område Under några års tid har Goas stränder utgjort den största lockelsen för västerlänningar och under senare tid har även allt fler indier upptäckt dessa stränder. Byarna som ligger invid stränderna har naturligtvis förändrats i takt med att turismen har expanderat i området. Men fortfarande finns några outforskade byar där livet inte har förändrats under mycket lång tid. I hela Goa finns drygt ett 20-tal stränder att välja på. Vilken man besöker är lite beroende på vad man vill göra.
Är man ute efter hejdlöst festande så är Anjuna fortfarande ett bra alternativ. Förr var detta känt som platsen dit alla freaks åkte för att släppa lös totalt. Numera är det mindre galna hippies här, men festar gör man fortfarande. Stranden är ett tillhåll för unga och alternativa resande, och speciellt södra delen är underbar. En berömd loppmarknad hålls dessutom varje onsdag.
Mycket av festande har förflyttat sig längre norrut till byn Vagator, här finns tre ganska små attraktiva stränder med många tjusiga klippor att slå sig ned och sola och svira på. Här hålls sena fester och ravepartyn nere vid stränderna och platsen är ett favorittillhåll för europeiska och israeliska backpackers. Längre norrut hittar man byn Chaopra, det finns ingen strand här men det är ändå ett populärt tillhåll för backpackers, hippies och raveare. I byn hittar man lämningarna av ett gammalt portugisiskt fort och man kan även få tak över huvudet på natten genom att hyra ett rum hos byinvånarna.
Längre söderut i provinsen Goa hittar man också fina stränder som kan vara ett bra alternativ för den som söker lite mer lugn och harmoni. Calangute är ett centrum för turismen. Och här hittar man många hotell, shoppar och barer. Nackdelen är att området är trängt befolkat under högsäsongen och stranden Colva har en fin strand och en pittoresk fiskehamn. Besökarna här är i allmänhet äldre än vid de norra stränderna.
Fortsätter Du vidare mot söder, så kommer Du till Agonda, en idyllisk, oexploaterad by som har en skön strand med tillhörande palmträd. Här kan Du få mat och boende till ett lågt pris samt koppla av från den hets och kommers som råder längre söderut i Palolem. Ett besök i det ”förlorade paradiset” Palolem kan dock fortfarande rekommenderas. Om inte annat för att det är så otroligt vackert här.
Om du primärt inte är ute efter att festa, shoppa eller relaxa, utan har tänkt dig lite action i form av vattensporter eller dykning så kan Vi rekommendera Bogmalo, en liten exklusiv strand söder om staden Vasco da Gama. Här finns ett dykcenter och goda möjligheter att ägna sig åt de vattenaktiviteter Du har lust till.
Vi kan rekommendera att Du hyr en liten motorcykel när du tar dig runt mellan Goas olika stränder. Dessa finns till uthyrande lite varstans och är ett snabbt och utmärkt transportmedel. Cykel kan också vara ett bra alternativ då området är slätt.
Panaji
Panaji är huvudstad i den indiska delstaten Goa och ligger vid floden M. mynning i Arabiska havet. Staden har 65 000 invånare (100 000 om man räknar med förstäderna). Portugiserna var redan på 1500-talet aktiva i området och Panaji blev det administrativa sätet i portugisiska Indien. Även efter Indiens självständighet 1947 höll sig portugiserna envist kvar i området och behöll Panaji som en kolonialistisk enklav; först 1961 kunde indierna ta kontroll över staden genom en militär operation.
Dagens Panaji är en charmig och lugn småstad där livet förflyter ganska stilla. Stadens hjärta är The Church Square – en portugisisk kyrka med anor från 1500-talet och ett intilliggande prominent torg. Det portugisiska arvet är påtagligt i arkitekturen. De gamla latinska kvarteren är sevärda med en stil som går i barock. Andra sevärdheter i staden är Adishail – palatset från 1500-talet och Jama Masjid -mosken.
Bästa shoppingen hittar man kring 18-th June Road där butikerna är fyllda med märkeskläder till ett rimligt pris. Annars kan det vara skönt att bara ströva omkring planlöst i stadens trånga gränder för att kanske så småningom sätta sig på en bar eller ett cafe. Det går utmärkt att utforska Panaji till fots då staden är tämligen liten. I staden finns också fina restauranger såsom Riorico och Quarterdeck – de kombinerar traditionell indisk kost med en del latinska influenser. I februari hålls årlig karneval och då är stadens gator fulla av uppträdanden och färgrika parader. En hinduisk vårfestival firas också lite längre fram på året.
Åker man en mil längre inåt landet så hittar man Old Goa som tidigare var huvudstad i provinsen, men som övergavs på 1800-talet efter en förödande koleraepidemi. Numera är det alltså lite av en spökstad, men kvar finns en imponerande barock- och renässansarkitektur. Här hittar man bland annat Bom Jesus – basilikan som hyser kvarlevorna av Indiens skyddshelgon St. Francis Xavier. Hans mumifierade kropp visas upp vart 10:e år (nästa gång i december 2024). I övrigt finns här en del museer och marknadsstånd. Old Goa har nu tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.
Panaji tar dig bort från Goas hektiska strandliv till en lugn småstadsidyll med påtagliga europeiska influenser. Missa inte några dagars skön avkoppling här!
Indien är ett land i Asien som fler och fler turister väljer att åka till.