En guide till att resa och semestra i Grekland
Här finner ni allt ni kan behöva inför och under er Greklandsresa oavsett vilket typ av resa ni planerar att göra. Här hittar ni information, tips och råd om att båtluffa i Greklands övärld, de hetaste resmålen just nu, de bästa sevärdheterna som man bara inte får missa.
Grekland är ett av Europas absolut vackraste land med en fantastisk kultur och historia som fängslar den mest erfarna resenären. Med allt från sevärdheter som Akropolis till några av Europas bästa badstränder är Grekland det perfekta resevalet för svenskar i alla åldrar, ungdomar såväl som barnfamiljer och pensionärer.
Sidan är uppbyggd med information så att du som besökare kan få råd och nyttig information planeringen för att resa till Grekland. Att läsa Guider, böcker och besöka hemsidor om Grekland från de stora resebolagen kan vara väldigt nyttigt för att resan skall bli så bra som möjligt. läs om kulturen, om packningen, om klimatet och naturen, om de olika resmålen och om det grekiska köket för att komma så förberedd som det bara är möjligt när det väl är dags att ge sig av.
Resa till Grekland består dels av färsk, statisk information om det mesta och bästa från Grekland. Sätt igång redan nu och planera din Greklandsresa så lovar vi att se till att ni får all den information ni kan behöva för att er resa till Grekland blir det bästa som hänt er på väldigt länge!
Om Grekland
Grekland är ett av Europas populäraste resmål för svenska turister och har i decennier varit uppskattat av de svenska sommarresenärerna för sin fantastiska kultur, sin rikedom och sina vackra stränder. Med en av Europas största ö-värld är Grekland också ett av de absolut populäraste resedestinationerna för svenska ö-luffare. Men varför är det då så populärt?
Den grekiska ö-världen
Det som gör Grekland så fantastiskt är dess ö-värld med en otalig mängd smultronställen runt om i den grekiska skärgården. Här ges möjligheter att flyga direkt till flertalet av öarna, de som inte har en egen flygplats har ofta båtförbindelser med andra öar som kan ta turisterna dit. Vill man ta det ytterligare en nivå så köper man ett luffar-pass och åker mellan öarna med någon av alla de färjor som erbjuder transport till de fantastiska upplevelserna.
Det grekiska fastlandet
Även det grekiska fastlandet har flera härliga resmål att erbjuda. Eftersom Grekland har en lång och fin kustremsa så blir även orterna längs den här linjen otroligt vackra. Man behöver således inte vara rädd prova på att semestra på torra land eftersom semesterorterna där är minst lika inspirerande som öarna. Dessutom har du möjlighet att ta dig till storstadslivet i Aten och upptäcka den antika Greklands storstad blandat med 2000-talets innovativa och spännande stadsmiljö som Aten har att bjuda på.
Det finns mycket att studera och testa i Grekland för den intresserade och nyfikne. I den här avdelningen hittar du information om Grekland som land och hur det är att resa och semestra i Medelhavets pärla.
Natur och klimat
Grekland har ett klassiskt milt Medelhavsklimat och bjuder med sitt fastland och många öar på ett mångfasetterat utbud. Här finns dramatiska och karga berg, gröna dalar och medelhavs turkosa badstränder eller klippbad som skiftar i ljust jadegrönt till djupaste blåbärsblått. Klimatet kan variera ansenligt mellan landets norra och södra delar samt mellan bergen, kusten och fastlandet. Under Greklands heta sommarmånader svalkar brisen ifrån havet och bergen skönt. I många delar utav Grekland faller det överhuvudtaget inget regn alls mellan början av juni till slutet av augusti, därför ar terrängen ofta hårt gulbränd i slutet av sommaren.
Snabbfakta Landet Grekland
Huvudstad: Aten
Största stad: Aten (3,5 miljoner)
Statsskick: Republik
Folkmängd: 11,2 miljoner
Valuta: Euro
Tidszon: UTC+2
Språk: Grekiska
Landsnummer: 30
Kultur i Grekland
Greklands enastående och unikt rika kulturarv sträcker sig enda från 3000 f Kr med den minoiska kulturen på Kreta fram till idag. Många av de tempel som idag finns välbevarade uppfördes under den klassiska perioden, 450- 400 f Kr. Under denna period uppfördes några av världens mest häpnadsväckande och imponerande byggnationer i marmor som aldrig tidigare skådats under antiken. Akropolis i Aten räknas till en av Greklands främsta kulturskatter och har blivit något utav en symbol för det antika Grekland.
Musik
I Grekland handlar mycket av det kulturella arvet om musik. Musiken från Grekland har starka influenser av både asiatiska rytmer som västerländska. Det sjungs alltid folksånger oavsett var i landet du befinner dig och det kan för många ovana låta lite konstigt. Musiken har alltid varit människornas möjlighet att uttrycka känslor och även för att motsätta sig den diktatur som en gång varit förekommande i landet.
Högtider i Grekland
De grekiska traditionerna är många och de flesta kommer i de många religiösa högtider som finns i landet. Firandet görs givetvis med det breda grekiska kök och dryckeskultur som finns med vin och ofta samlas hela släkten varje gång det är något som skall firas. De största högtiderna i Grekland är förlovningen, giftermålet, namnsdagen, karnevalen och påskfesten. Det är faktiskt till och med så att namnsdagen är viktigare än födelsedagen i Grekland. Karnevalen Apokries är den största och firas under flera veckor med början på en söndag.
Greklands historia
De grekiska öarna och främst cyklandena var befolkade så tidigt som 6000 f Kr. Få lämningar finns dock kvar efter detta folk och de har många gånger kommit i skymundan pga. den blomstrande kulturen som skulle uppstå på ön Kreta söder om cyklandena 3000 år senare.
Den Minoiska kulturen
Kulturen på Kreta benämns idag som den Minoiska kulturen och den nådde sin höjdpunkt mellan 1900-1375 f Kr. Kulturen utvecklades under denna epok till en mäktig och självförsörjande sjömakt. Benämningen på kulturen härstammar ifrån den gamla grekiska legenden om kung Minos av Kreta som skulle ha haft en minotauros, ett slags köttätande monster, inuti en labyrint. Maktbalansen i den Egeiska övärlden skiftade 1500 f Kr, då fokuset flyttades till fastlandet, där den nya Mykenska kulturen var på frammarsch.
Den Mykenska kulturen
Mykerna talade en tidig form av grekiska och de byggde starka befästningar som styrdes av lokala kungar och prinsar. Dessa krigsherrar blev senare illustrerade i Homeros Iliaden och Odyssén. Den Mykenska kulturen kollapsade kring 1100 f Kr av okända anledningar. Inte förrän 900 f Kr började den Egeiska övärlden återigen att spira. Det är denna kultur som idag benämns som det antika Grekland eller de ”gamla grekerna”.
Denna blomstrande högkultur, kom i över 700 år att med sin otroliga kreativitet inom medicin, filosofi, matematik, konst och arkitektur, häpna sin omvärld än idag. Genom sitt då unika statsskick är ordet demokrati intimt förknippat med det antika Grekland. Med legendariska Homeros, Sokrates, Pytagoras, Platon och Aristoteles kom det antika Grekland att influera västvärlden i mer än 2000 år och fortsätter att göra så också idag.
Det grekiska språket
Det grekiska språket ingår i gruppen för de indoeuropeiska språken där den utgör en speciell gren. Idag talar cirka 13 miljoner människor grekiska, de flesta är bosatta i Grekland där 95 procent talar språket. Den klassiska grekiskan var det antika Greklands huvudspråk och ansågs senare vara ett förnämt språk att kunna talas av Roms lärda män. Dagens grekiska skiljer sig i vissa avseenden ifrån den klassiska grekiskan, främst grammatiskt men likheter kan dock tydligt ses.
Grekiska språkets historia
Grekiskan är alltså en egen del av det indoeuropeiska språkträdet. Det finns dokumentation som kan spåra grekiskan så långt tillbaka i tiden som till 1200 f.Kr. Grekiska var huvudspråket för antikens Grekland medan koinegrekiskan pratades i det östra Medelhavsområdet tillsammans med Främre Orienten som vid den här tidpunkten härskades av Alexander den Store. Nya testamentet skrevs exempelvis på den senare koinegrekiskan. Det grekiska språket har varit av stor vikt för utvecklingen och eftersom det är snarlikt latin så blev det efter renässansen väldigt viktigt inom akademin. Eftersom likheterna finns med latin så är det inte helt ovanligt att det finns en hel del låneord från grekiskan, särskilt inom det medicinska området.
Nygrekiska
Idag talar väldigt mycket greker det som fått namnet Nygrekiska. Det skiljer sig ganska kraftigt mot den äldre och mer klassiska grekiskan där man ändrade på bland annat mycket grammatiska företeelser. Det skall dock poängteras att människor som kan tala nygrekiska också kan förstå den klassiska grekiskans texter även om grammatiken riktigt blir korrekt.
I Grekland som turist
Grekland som land har anpassat sig efter sin framgång i turismen och idag kan du som utlänning enkelt göra dig förstådd bland grekerna själva. Dock kan det vara svårare om du rör dig på landsbygden eller lämnar de turisttäta områdena. På ställen där turism inte har varit vanligt har man heller inte tvingats att lära sig tala engelska och därför kan det vara svårare att göra sig förstådd här. I städerna och turistorterna är det emellertid inga som helst problem att göra sig förstådd med engelska och det är därför väldigt enkelt att ta sig fram i Grekland som turist.
Det grekiska köket
Det som framförallt kännetecknar det grekiska köket är enkelheten. Den grekiska matlagningen är oerhört enkel i förhållande till sina grannländer i Medelhavet, även om den ofta bygger på liknande ingredienser. Den grekiska maten bygger på gamla recept och traditioner som fått leva kvar i familjerna och det är därför den också är så fantastisk att uppleva. Grekland bjuder på matlagning med ingredienser som lamm, fisk, bläckfisk, oliver, tomater, vitlök, olivolja, fetaost, vitt bröd och yoghurt.
Mezé
En mycket vanlig tradition i Grekland är de klassiska mindre tallrikarna som beställs in och som skickas mellan bordets gäster. Det här är motsvarigheten till Spaniens Tapas och kallas i Grekland för Mezé. et är väldigt populärt bland grekerna själva då det ger en möjlighet att få en större mängd mindre rätter att dela på vid middagen. Något som alltid uppskattas. Exempel på sådana mindre rätter kan vara spenatpajer, grekisk sallad, tzatziki, vitt bröd och bläckfiskringar.
Många små matkulturer
Även om Grekland som land har ett kök som kännetecknas av de grekiska huvudråvarorna och tillagningssätten så finns det väldigt många mindre kulturer runt om i landet. Eftersom Grekland har en väldigt omfattande ö-värld så har väldigt många mindre och lokala specialiteter växt fram på öarna. När du kommer som turist är det väldigt intressant att prova på de lokala maträtterna som ofta är väldigt goda och dessutom är betydligt mer rika på mat än en vanlig västerländsk måltid. Vill man uppleva Grekland och det grekiska köket på bästa sätt skall man hålla sig till de grekiska måltiderna och gärna också de mindre lokala tallrikarna. Då kommer man få ut det bästa av det grekiska köket.
Klassiska grekiska måltider
Grekisk sallad är en riktigt klassiker och en utsökt sallad gjord på tomat, rödlök, gurka, fetaost och rikligt med olivolja. Serveras också med salt och peppar. Det är en gåta hur något så enkelt kan vara så gott. Den klassiska snabbmåltiden Gyros i Pita är en riktig 100-poängare och en perfekt lunch vid stranden. Fläskkött i en pitabröd med olika grönsaker till har aldrig varit godare. När det gäller fisken är det absolut mest kända måltiden Kalamares som är friterade bläckfiskringar. Vill man ha något lättare eller en enkel med utsökt förrätt är den ugnsbakade Fetaosten en riktig höjdare. Den klassiska kötträtten är Souvlaki som är fläskkött på grillspett som ofta serveras med Tzatziki som är en sås gjord på grekisk yoghurt, gurka, vitlök, olivolja och peppar.
Tänk på att varje måltid i Grekland är en fest!
Grekisk Natur & Klimat
Grekland har ett klassiskt milt medelhavsklimat och bjuder med sitt fastland och många öar på ett stort utbud. Här finns dramatiska och karga berg, gröna dalar och medelhavs turkosa badstränder eller klippbad som skiftar i ljust jadegrönt till djupaste blåbärsblått. Klimatet kan variera ansenligt mellan landets norra och södra delar samt mellan bergen, kusten och fastlandet. Under Greklands heta sommarmånader svalkar brisen ifrån havet och bergen skönt. I många delar utav Grekland faller det överhuvudtaget inget regn alls mellan början av juni till slutet av augusti, därför ar terrängen ofta hårt gulbränd i slutet av sommaren.
Klimatet ger stora odlingar
Det grekiska klimatet har bjudit in landsbygden till att odla väldigt mycket olika grödor som inte finns på så många andra ställen. De största traditionella odlingarna finns inom frukt- och vinbranschen. i Grekland odlas oliver, dadlar, apelsiner, citroner och persikor. Övriga livsmedel är landet tvunget till att importera eftersom inga möjligheter ges till att odla i och med det oerhört torra klimatet som är under sommarmånaderna.
Att resa till Grekland
Som turist finns det en säsong i Grekland och det är absolut inte så att det är bra väder året runt för turismen. Människor som åker till Grekland gör det till största delen för att sola och bada samt njuta av grekisk mat och kultur. Den här säsongen gäller egentligen under senare våren, sommaren och en bit in på hösten. Maj – oktober brukar kallas för säsongen men åker man i maj respektive oktober kan vädret och temperaturen vara lömsk. Den absolut bästa månaden att åka är enligt de flesta i september då det varken är för varmt eller för kallt och det går fortfarande att njuta. Att åka mitt i högsommaren kan bli en otäck upplevelse med temperaturer som då och då sticker över 40 grader.
Resa till Grekland
Grekland är ett fantastiskt land att semestra och resa i. Den grekiska naturen är underbart vacker och det grekiska folket är väldigt trevliga och lätta att ha att göra med. De förstår till största delen engelska och så länge man inte håller sig på massa udda ställen så är det enkelt att både ta sig fram och göra sig förstådd med lokalbefolkningen och kommunikationerna.
Charterresor
De flesta svenska resebolagen erbjuder charterresor till Grekland. Vissa fler och vissa färre men det går alltid att hitta något som passar alla. Eftersom det finns ett antal grekiska öar att semestra på har också utbudet av charterresor växt enormt. Idag finns det stora hotellkomplex med fina vita stränder på mer eller mindre varenda grekisk ö som till storleken är lite större. Trivs man med att få allting serverat på silverfat med färdiga rutter, transferbussar, färdiga menyer, drinkar på det fina hotellet, poolbad och solstolar så är Grekland ett mycket bra alternativ till chartersemestern.
Resa på egen hand i Grekland
Sista minuten-resor eller chartersemestrar utan planering men att resa på egen hand i Grekland är något som rekommenderas alla. Landet är väl förberett för människor som vill ha en lite mer utmanade semester där allt inte på förhand är planerat. Det absolut vanligaste formen av att resa på egen hand i Grekland är att luffa runt bland öarna i skärgården. På så vis får man se olika former av Grekland och njuta på bästa sätt med att ta sig runt på egen hand med hjälp av alla de färjor som förbinder öarna med varandra. Hittar man sin dröm-ö är det bara att stanna kvar och njuta så länge man kan.
Packa rätt och lätt
Charterresor i all sin ära men ska man genomföra en mer avancerad resa och kanske på egen hand tänkt ta sig runt i den grekiska övärlden är det viktigt att se till att man har rätt utrustning med sig. Det finns inget värre än att stå på plats på sin resedestination och inse att man glömt något väsentligt som inte går att få tag på, på plats. Vad gör jag om jag glömt min mobilladdare? Eller adaptern till denna? Små saker kan bli förödande och sabotera resor. Se till att ni är väl förberedda. Här hittar ni tips och råd från erfarna resenärer som vet vad de talar om och kanske redan begått de misstagen ni allra helst slipper begå.
Resmål i Grekland
Grekland är ett unikt turistland på det sättet att det erbjuder så många olika resemål och sevärdheter. Med sitt vackra fastland och ett av världens största öriken finns det alltid något nytt att se och besöka. Under denna sida presenterar vi alla resmål som Grekland har att erbjuda. Det varierar vilt från de dolda ställena i Aten som du inte visste fanns, till de magiska öarna bortom de redan exploaterade turistorterna i det grekiska öriket. Välj i menyn här till vänster för att komma vidare för att finna ditt nya favoritresmål.
Med tiden växer också innehållet på Resa Till Grekland. De resmålen du hittar här i listan är givetvis varken alla eller de enda som vi rekommenderar och det är därför viktigt att Grekland har en oändlig mängd resmål att erbjuda. Vi kan inte prata och rekommendera alla men vi kommer göra allt vad vi kan för att listan skall växa till sig ordentligt.
Agathonissi
Agathonissi är den nordligaste ön i ögruppen Dodekaneserna. Med dess tre byar och ca. 100 invånare är Agathonissi i princip helt orörd av det annars exploaterade, turistfyllda Grekland. Med sina vita hus enligt den lokala arkitekturen och sina små vackra trädgårdar finns det dock någonting väldigt unikt med ön. På grund av dess lilla area och de få invånarna är Agathonissi en väldigt tyst och fridfull ö. Den perfekta resedestinationen för den som vill koppla av med en bok eller bara njuta av tystnaden.
Att resa hit
Agathonissi har ingen egen flygplats utan hit måste man ta sig med båt. Den närmsta ön med flygplats är Samos och det är också det enklaste sättet att resa till Agathonissi. Landa på Samos och ta bilfärja till ön för att besöka den.
Sevärdheter
På Agthonissi är det enkelt att konstatera sevärdigheter eftersom det inte finns några. Hit kommer man endast för att njuta av livet med sitt sällskap eller med en drink och en bok i en hängmatta.
Boende
Aganthonissi är ingen stor ö och du har således inte heller så mycket att välja på när det kommer till öns boendeutbud. När du kommer till hamnen med båten står det alltid uthyrare av rum på plats så vida det inte är extrem högsäsong och allt är uppbokat. Eftersom det är väldigt få turister som är här brukar det dock inte vara speciellt svårt att hitta ett boende.
Snabbfakta Agathonissi
Huvudstad: Agios Georgios
Ö-grupp: Dodekanska
Folkmängd: 110 personer
Kollektivtrafik: NEJ
Flygplats: NEJ
Internet: NEJ
Yta: 13 km2
Charter: NEJ
Akropolis
Akropolis är det berg som reser sig mitt i Aten. Dess imponerande siluett är närvarande nästan vart man än befinner sig i Aten och syftet med Akropolis var just att synas och dominera över hela Staden. Akropolis var tillägnad stadens skyddsgudinna Pallas Athena och skulle illustrera Atens rikedom, styrka och skönhet. Byggnadsperioden då Parthenon och flera andra av Akropolis byggnader uppfördes tog sin början 447 f Kr. Tempelbygget på Akropolis var sin samtids mest påkostade marmorbyggnation med en oerhört rik utsmyckning som sällan eller aldrig någonsin tidigare hade skådads under antiken.
Propyléerna
För att äntra Akropolis måste man först träda igenom Propyléerna som fungerade som en monumental port till bergets tempel. Propyléerna har liknande proportioner, ligger i samma vädersträck och är i hela sin placering tänkt i relation till Parthenon.
Parthenon
Parthenon stod klart 438 f Kr och var tillägnat Athena Parthenos (jungfrun) och var under sin tid oerhört rikt utsmyckad. Parthenon är uppfört med ett eget arkitektoniskt system som skiljer sig ifrån Akropolis övriga byggnader. I byggnaden finns det nästan inte en enda helt lodrät eller vågrät linje, utan små förskjutningar och böjningar finns i varje kolonn och parti. Man vet idag inte vad syftet med dessa avvikelser var men att Parthenon har en huvudroll på Akropolis råder det ingen tvekan om. Parthenons funktion var troligtvis att förvara Atens statskassa och enorma kultstaty av gudinnan Athena.
Erechteion
Erechteion är Akropolis tredje huvudbyggnad och är mest igenkänd som byggnaden som har en flygels som istället för kolonner har Kariatyder, kvinnor som bär upp överliggaren på sina huvuden. Byggnaden har en komplicerad planlösning och har sannolikt rymt ett stort antal reliker. Akropolis betraktades under antiken som gudarnas boning och var väl avgränsad ifrån det övriga samhället och vardagen.
Det var främst ett område att vandra och lämna offer till gudarna på. Det fanns inom området flera utomhusaltare. Det var inte bergets olika tempel som stod i fokus för hyllningen och man gick inte in i byggnaderna för att tillbe. Akropolis skulle med alla sina byggnader främst fungera som en helhet och en helgedom. Det var vandringen uppför och runt kring Akropolis som var det essentiella. Detta skapade en helig väg där man i procession vallfärdade uppför berget vid Atenarnas årliga festlighet till gudarnas ära.
Amorgos
Amorgos ligger öster om Naxos i ögruppen Kykladerna. Amorgos är en fantastiskt vacker ö och är som skapad för vandring, snorkling eller bara sitta och insupa lugnet. Amorgos erbjuder en mängd bra snorkelplatser i det turkosa vattnet, här finns gott om fisk och sikten är fantastiskt bra. För den som vill ha lite spänning så finns det också platser där man kan snorkla i grottor. Det är inte konstigt att dykfilmen “det stora blå” delvis spelades in på Amorgos.
Att resa hit
På Amorgos finns ingen inga charterturister och de har heller ingen egen flygplats. För att ta sig till Amorgos behöver man därför landa på någon av de närliggande flygplatserna och sedan ta båten över för att kunna njuta av ön. Den närmsta flygplatsen med möjlighet att ta färja vidare mot Amorgos är via Santorini. Det finns även möjligheter att ta båt via Naxos. Kom ihåg att det finns två olika hamnar på ön så att du hamnar på rätt ställe från början.
Sevärdheter
Amorgos är inte bara känt för sitt fantastiska vatten utan här finns också en mängd sevärdheter. Ett måste är att skåda det kända klostret ”Panagia Chozoviotissa” som är öppet för turister. Klostret ligger vacker fastnaglat i berget ovanför ”Agia Anna”. På Amorgos finns också mino-ruiner att skåda, dessa ligger ett stenkast från den vackra hamnstaden Katapola som erbjuder mängder med caféer, tavernor och bra boende.
Eftersom Amorgos är en populär ö kan det vara lite svårt att få tag på boende under högsäsongen och man bör då boka rum i förväg. På Amorgos finns också en mängd olika vandringsleder och dessa erbjuder oftast fantastiska utsikter över både dalar på ön och utsikter över Medelhavets blåa vatten. Vill man inte ut och vandra så finns det en mängd charmiga byar på Amorgos där man kan strosa omkring och bara njuta av det lugn Amorgos erbjuder.
Boende
På Amorgos finns det gott om boendealternativ så till vida att du inte dyker upp mitt i högsäsongen som är från juli – augusti. Om du åker till Amorgos under den här perioden måste du förboka boende för att vara säker att du har någonstans att sova när natten träder in. Det finns boenden utanför huvudstaden men de är få och kräver att du är riktigt intresserad av att bo på den Grekiska landsbygden.
Snabbfakta Amorgos
Huvudstad: Chora
Ö-grupp: Kykalderna
Folkmängd: 1200 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: NEJ
Internet: JA
Yta: 121 km2
Charter: NEJ
Arki
Arki är en av de minsta öarna i den grekiska övärlden. Det är en fantastisk ö för dig som bara vill fly civilisationen och koppla av i tystnaden. Det är dock inte speciellt vanligt att människor stannar mer än maximalt en natt. Det finns inte speciellt mycket att göra eller se utan det handlar egentligen bara om att ta det lugnt.
Att resa hit
Arki har ingen egen flygplats och hit måste man ta sig med båt om man vill besöka ön. Färjan från Samos tar bilar och går varannan dag hela året.
Sevärdheter
Det finns inga egentliga sevärdheter på Arki mer än Arki som ö med sitt vackra klarblåa vatten.
Boende
Fåtal men inte alltid säkert att det finns några sängplatser. Ring alltid innan och dubbelkolla.
Snabbfakta Arki
Huvudstad: Arki
Ö-grupp: Dodekaneserna
Folkmängd: 50 personer
Kollektivtrafik: NEJ
Flygplats: NEJ
Internet: NEJ
Yta: 7 km2
Charter: NEJ
Astypalea
Astypalea ligger mellan Rhodos och Amorgos i ögruppen Dodekaneserna. Det är en perfekt ö för den som gillar avkoppling men som även vill ha tillgång till vissa aktiviteter. I Skala finns en hel del tavernor med havsutsikt där man kan slappna av till ljudet av de svallande vågorna.
Att resa hit
Till Astypalea reser man enklast antingen via inrikesflyg från Aten eller via båt från Atens hamnstad Pireus. Det finns även båtförbindelser med Rhodos en gång i veckan samt bilfärja från Kalymnos tre gånger i veckan.
Sevärdheter
Förutom ren avkoppling kan man även hyra mopeder i Skala eller besöka Kastro, den gamla försvarsfästningen mot pirater. Från Kastro har man en fantastisk utsikt över stora delar av Astypalea, särskilt kvällstid. Att ta sig runt på Astypalea gör man enklast med buss mellan Skala, Chora, Livadia och Maltezana. Avstånden är dock relativt små och de flesta tripperna kan göras till fots. Vill man så kan man som sagt hyra mopeder för att ta sig runt då biluthyrning ej finns tillgänglig.
Boende
Med undantag från högsäsong är det relativt enkelt att hitta boende på Astypalea. De flesta boenden finns i Skala och så länge ni inte planerar att resa hit i augusti kommer ni säkerligen inte ha några problem att finna boende. Planerar ni däremot att komma till Astypalea i augusti kan det vara värt att ringa och boka rum innan.
Snabbfakta Astypalea
Huvudstad: Chora
Ö-grupp: Dodekanska
Folkmängd: 1250 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: JA, endast för inrikes
Internet: JA
Yta: 96 km2
Charter: NEJ
Chalki
Chalki är en ö som ligger mellan Rhodos och Tilos och är en av de minst bebodda öarna i Dodekaneserna. Det är en väldigt lugn stad med relativt lite aktiviteter. Stränderna på Chalki hör inte till Greklands topplista och Pondamos är öns enda riktiga sandstrand. Chalkis enda by heter Emborio och är ett vackert litet samhälle med gamla vita, traditionella hus precis via havet. Chalki var en gång i tiden en av Greklands fem viktigaste tvättsvampsöar.
Att resa hit
Ön har ingen egen flygplats utan du tar dig enklast hit med flyg till Rhodos och sedan båt direkt från ön. Det finns också båtar från Kreta, Karphatos och Pireus.
Sevärdheter
Det enda som är intressant att se förutom ön i sig självt skulle vara den gamla huvudstaden Chorio som är obebodd. Du tar dig enklast dit genom en promenad på 25 minuter från Emborio. Det finns också ett kloster på ön som heter Agio Ioannis som ligger fint på västra sidan av ön.
Boende
Eftersom det finns Charter till ön så är det ofta väldigt svårt att hitta eget boende om man kommer till ön. Boka alltid i förväg eller kom obokad och tala med någon av researrangörerna.
Snabbfakta Chalki
Huvudstad: Nimborio
Ö-grupp: Dodekaneserna
Folkmängd: 420 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: NEJ
Internet: NEJ
Yta: 28 km2
Charter: NEJ
Kalymnos
Kalymnos är en mycket populär ö med mycket intressanta aktiviteter såsom dykning och bergsklättring. Vad gäller bad så finns det bättre alternativ än Kalymnos även om det vackra blå vattnet kan vara inbjudande. Ön har en väletablerat infrastruktur och det är därför enkelt och smidigt att ta sig runt på ön med hjälp av buss. Det går även bra att ta sig runt med taxi, ett smidigt och billigt alternativ. Kalymnos har ett antal byar och en större stad, Pothia. Med sina ca. 11 000 invånare är Pothia en förhållandevis stor stad då hela Kalymnos endast har ca. 17 000 invånare. Pothia är välkänd för att vara en “traditionell grekisk stad” medan t.ex. Myrties och Massouri är turistorter med intensivt uteliv.
Att resa hit
Sverige har Charterresor till Kalymnos och du reser enkelt hit med både bolag som Ving och Apollo. Det finns ingen egen flygplats på Kalymnos utan du flyger till Kos och tar båt därifrån.
Sevärdheter
Det finns en hel del intressanta grottor att besöka på ön. Det finns också ett undervattenmuseum på ön för de som är mer kulturella av sig. Dessutom finns ett vackert kloster vid namn Agios Savvas som har ett enormt kors vilket syns från hela staden. Ganska enkelt att hitta dit således. För de som orkar ta sig upp dit kommer få rejält betalt för ansträngningen eftersom utsikten från Klostret är helt fantastisk.
Boende
Eftersom Kalymnos har charter finns det gott om hotell och boenden på ön. Det brukar vara så det räcker och blir över till alla som besöker ön och normalt är det inte svårt att hitta boende, även om man kommer på egen hand till ön. Det är givetvis alltid säkert att boka innan men normalt behövs inte detta utan det är bara att sätta sin fot på ön och hugga tag i någon av alla de rumsuthyrare som möter upp vid hamnen.
Snabbfakta Kalymnos
Huvudstad: Pothia
Ö-grupp: Dodekaneserna
Folkmängd: 17000 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: NEJ
Internet: JA
Yta: 111 km2
Charter: JA
Kastellorizo
Kastellorizo ligger i Dodekaneserna och är Greklands mest östliga ö, bara 3km från den turkiska gränsen. Ön är väldigt präglad av militären då den genom historien använts som militärbar under bl.a. första världskriget. Än idag finns det lika många militärer på ön som det gör vanliga invånare. Kastellorizo än ingen speciellt känd turistort och därför en väldigt lugn ö, kanske främst pga sin geografiska placering.
Att resa hit
Ska man ta sig hit får man åka färja, katamaran eller flyg från Rhodos. Flygplats finns således men bara för inrikesflyg.
Sevärdheter
Det finns inte mycket att göra på ön så har man planerat ett par händelserika dagar med hett nattliv bör man nog söka sig till någon annan ö. Har man däremot för avsikt att slappna av med god mat och ett och annat dopp i den vackra hamnen har man kommit rätt.
Boende
Man bör inte ha allt för svårt att hitta boende på Kastellorizo. Under högsäsongen (juli, augusti) bör man dock förboka rum för att känna sig trygg. Priset för logi på ön kan i vissa fall kännas högre än andra delar av den grekiska övärlden men de allra flesta anser att man får vad man betalar för och kvaliteten på login på Kastellorizo är vanligtvis högre än på andra öar.
Snabbfakta Kastellorizo
Huvudstad: Megisti
Ö-grupp: Dodekanska
Folkmängd: 220 personer
Kollektivtrafik: NEJ
Flygplats: JA, Inrikes
Internet: JA
Yta: 9 km2
Charter: NEJ
Karpathos
Karpathos är en vacker och relativt oexploaterad ö i ögruppen Dodekaneserna. Här bor ca. 6000 permanenta invånare i en genuin grekisk miljö där 1000-tals år gamla traditioner lever kvar än idag. De senaste åren har dock en del resebolag hittat hit och ön är inte lika stillsam som den en gång varit. Men trots de fåtal hotell som slagits upp och de extra krogarna som öppnats finns här fortfarande en känsla av äkta Grekland.
Karpathos har ett förflutet av krig och har ägts och regerats av de flesta stora rikena i Europa inklusive det Romerska riket, Turkiet, Ottomanska riket osv. På grund av sitt krigsdrabbade förflutna där många flydde till bland annat USA, har många nu kommit tillbaka till sin kära ö och investerat i dess restaurering vilket har gjort Karpathos till en oerhört vacker stad. Det finns en hel del stränder på Karpathos och de allra flesta är jättefina, där stranden i Pigadia kanske är den mest populära.
Även naturen på ön är väldigt vacker och det finns en hel del vandringsstigar som tar en runt ön så man får uppleva naturen mer än bara från en solstol på stranden. Man kan även ta sig runt med bil, antingen sin egen eller hyrd. Mopeder finns också tillgänglig för uthyrning och det går ofta lokalbussar runt ön så alternativen för att ta sig runt på Karpathos är många.
Att resa hit
De svenska resebolagen har charter till ön och det går att åka med de flesta bolagen som finns på marknaden. Ön har egen flygplats så det är inga problem att snabbt ta sig ner och börja sin semester.
Sevärdheter
Den sevärdhet som är den viktigaste att besöka är den som kallas Olymbos. Olymbos är en by som är en av de mest kända och mest sevärda i hela Grekland. Byn ligger på ett riktigt udda och farligt läge på en bergssluttning och att ta sig dit kan vara förenat med livsfara då vägen känns som att den rasar när som helst. Detta skall dock eller har blivit åtgärdat. Tyvärr har även den här byn fallit offer för exploateringen och idag finns det gatuförsäljare som på vilket annat turiststråk som helst.
Boende
Karpathos största hamnstad heter Pigadia och är även öns största turistorter med sin vackra hamnpromenad och flertalet tavernor och ouzerior. Tar man sig till Karpathos så får man heller inte missa Olymbos, en by som även av grekerna själv ofta kallas den mest sevärda byn i Grekland. Så länge man inte kommer till Karpathos under högsäsong så bör man inte ha allt för stora problem med att hitta logi. De flesta väljer att bo i Pigadia och tar man sig bara till torget så bör man också kunna hitta bra boende då det ligger en hel del bra pensionat här.
Snabbfakta Karpathos
Huvudstad: Pigadia
Ö-grupp: Dodekanska
Folkmängd: 6600 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: JA
Internet: JA
Yta: 300 km2
Charter: JA
Kassos
Kassos är en ö i Dodekaneserna, relativt okänd av traditionella turister. Det är en förhållandevis liten ö mellan Karpathos och Kreta och hit reser främst grekerna själva. Ön har ca 1000 permanenta invånare, de flesta fattiga fiskare. Kassos hade för ungefär 200 år sedan så många som 12 000 invånare men under den italienska ockupationen utvandrade många till bl.a. USA och Australien.
De fem byar som finns på ön; Fry, Emboriós, Ágia Mariana, Arvanitochóri, Póli och Panagía ligger relativt nära varandra i en halvcirkel i de nordligaste delarna av Kassos och går därför utmärkt att ta sig emellan till fots. Andra transportmedel finns också att tillgå så som lokalbuss eller bil. Det går även bra att hyra moped för den som så önskar. För underhållning och nattliv bör man hålla sig till Fry, den största byn på Kassos. Här finns ett antal barer och matställen men för övrigt är det en väldigt lugn ö.
Att resa hit
Till Kassos reser man enklast med flyg från antingen Rhodos eller Karpathos eller bilfärja från Rhodos, Karpathos, Kreta eller Pireus. Flyget går dagligen och bilfärjan 3 ggr i veckan.
Sevärdheter
De allra flesta reser inte till Kassos för att sola och bada, då finns betydligt bättre alternativ i den grekiska övärlden. Istället är de flesta turisterna här för den rika historia och kultur som bevarats så väl. Otaliga gamla kyrkor, stenmurar och andra historiska efterlämningar finns i princip överallt runt ön. Den gamla kyrkan i byn Fry vid namn Ag Spyridonas är t.ex. väldigt vacker och sevärd. Har man tid och ork går det bra att vandra till de flesta sevärdheterna, annars finns det även möjlighet att åka bil.
Boende
Eftersom det inte finns charter på ön så är boendemöjligheterna något begränsade. Det brukar emellertid aldrig vara så mycket folk på ön samtidigt att alla hotell och hostel skulle vara upptagna. Normalt sett möts du upp av rumsbokare när du anländer vid hamnen eller på inrikesflygplatsen. Vill du vara extra säker att du får boende så ringer du och bokar innan du åker dit.
Snabbfakta Kassos
Huvudstad: Fri
Ö-grupp: Joniska
Folkmängd: 1070 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: JA, inrikes
Internet: JA
Yta: 66 km2
Charter: NEJ
Samos
Samos ligger bara 2 km ifrån den turkiska gränsen och är en av greklands grönaste och bördigaste öar. Att den turkiska gränsen är så nära märks bl.a. på den militära närvaron. Samos har flera höga berg bl.a. Kerkisberget som med sina över 1000 meter utgör en mäktig kuliss till de omkringliggande byarna.
Vill man ha äventyr så ligger Pytagorasgrottan i Kerkisberget. Här gömde sig den stora filosofen och matematiken pythagoras undan tyrannen Polykrates. Denna strapatsfulla vandring kräver en god kondition och för att komma upp till grottan måste man klättra den sista biten. På Samos skiftar naturen drastiskt mellan de höga bergen, olivlundarna och de lövskogsgrönskande dalarna. Samos har fler vackra sand- och klapperstensstränder och Potami Waterfalls bjuder på spännande klättring och uppfriskande dopp i det isande, kristallklara vattnet.
Att resa hit
Samos har egen flygplats och de flesta charterbolagen erbjuder resor till olika delar av Samos.
Sevärdheter
Det arkeologiska museet i Samos stad är väl värd ett besök. Här finns främst arkaiska fynd ifrån den antika staden Samos och flera välbevarade marmorskulpturer. Vidare innehåller museet keramik, elfenben och vaser. Museets främsta klenod är i form av en jättekouros på tre meter. I ensamt majestät står han mitt i en stor, ljus sal. Samos är en ö som passar de flesta oavsett om man vill ha kultur, spänning, vandring eller turkosa bad. Även ruinerna från Heratemplet finns på Samos för de som är intresserade.
Boende
Att bo på Samos är inga problem. Ön är stor och det finns flera olika turistorter på ön. Den största är Samos stad men även orter som Pythagorion, Kokkari och Manolates är populära bland turister. Samos har inte samma kultur med rumsuthyrare som möter upp i hamnar och på flygplatser men eftersom det finns väldigt många ställen att bo på brukar det aldrig vara några problem att hitta rum, trots att mycket charterturister finns på ön.
Snabbfakta Samos
Huvudstad: Samos Stad (Vhati)
Ö-grupp: Östra Egeiska
Folkmängd: 33800 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: JA
Internet: JA
Yta: 478 km2
Charter: JA
Santorini
Santorini består utav lavarester efter att en stor undervattensvulkan fick ett stort utbrott, på platsen, på 1600-talet f.Kr. Vulkankratern ligger idag under havsytan men lavaresterna som bildar huvudön Santorini är välvd och bildar en bågform som löper runt ena vulkankanten. Staden Fira som ligger precis vid vulkankanten erbjuder en fantastisk utsikt över kratern och det finns dem som menar att man i skymningen kan se hur lavan ligger där nere och glöder.
Miljön på Santorini är väldigt dramatisk, framförallt på den östra sidan där skarpa klippväggar skapar enorma branter ner mot den tidigare kratern. Huvudstaden på Santorini heter Fira och här finns mängder med restauranger, hotell och tavernor. Fira bjuder också på en dramatisk och vacker utsikt utöver den forna vulkankratern. Fira är väldig exploaterat och turismen har satt sin tydliga prägel. Gatorna kantas av typiska turistbutiker där det säljs allt från halsband till grekiska tvålar och olivoljor.
Att resa hit
Att ta sig till och från Santorini är enkelt, hit går det mängder av flyg och således har ön blivit populärt för både charter och som en utgångspunkt vid ö-luffning. Även på ön är det enkelt att resa, ön är inte stor och går att utforska med bil på en dag. Bilar och andra typer av fordon finns att hyra i de flesta städer. Det populäraste chartermålet på Santorini är Kamari, här finns både fina ständer och mängder med hotell, restauranger och olika turistaffärer.
Stränderna på Santorini är nästan uteslutande svarta p.g.a. att det helt enkelt är vulkanisk sten som sanden består av. Många stränder är fina och det råder upp till var och en att döma om den svarta sanden är trevlig eller om det ska vara klassisk vit sand, en sak som är säker är att den svarta sanden blir oerhört varm då solen ligger på.
Sevärdheter
Akrotiri är en populär sevärdighet som består av utgrävningar av hus från den minoiska tiden. En annan sevärdighet på ön är annars helt klart att bara kolla på den dramatiska utsikten från Fira ut över kratern. Kratern kan man också åka båt på, det går flertalet båtturer ut på kratern för den fortfarande aktiva vulkanen. Det finns också möjligheter att vandra upp till vulkanens högsta punkt för att njuta av vacker utsikt även där ifrån. Santorini bjuder också på vacker vandring till bl.a. olika vingårdar och mindre byar.
Boende
Om du åker till Santorini med Charter så kommer du garanterat bo i Kamari men om du åker på egen hand har du själv möjligheten att välja. Fira och Oia är väldigt vanligt när det gäller resande på egen hand eftersom det finns mycket utbud. Även Kamari och Perissa är bra alternativ om du vill bo i närheten av stränder.
Snabbfakta Santorini
Huvudstad: Fira
Ö-grupp: Kykladerna
Folkmängd: 11900 personer
Kollektivtrafik: JA
Flygplats: JA
Internet: JA
Yta: 76 km2
Charter:JA
Öluffa
Att öluffa i den grekiska övärlden är en fantastisk frihetskänsla för de flesta; att ha friheten att vara var man vill, när man vill och förhoppningsvis med vem man vill. Det är därför viktigt att i god förtid planerat sin resa, om kanske inte vart man ska vara så i alla fall vad man ska ta med sig. De allra flesta packar alldeles fel inför sin resa, oavsett om det är en öluffarresa, charter eller dykresa.
Det vanligaste misstaget de flesta resenärerna gör inför framför allt resor där man inte kommer befinna sig på samma ställe under hela resan är att packa på tok för mycket. Kom ihåg, det ska vara enkelt och smidigt att ta sig runt, annars är det inte heller kul att packa väskan och bege sig till nästa destination. Å andra sidan, har man missat att ta med sig väsentliga handlingar, pengar eller nödvändiga artiklar kan detta vara förödande med.
Ansvar
Den, i vår uppfattning, största skillnaden mellan charterresor och andra typer av resor så som öluffningsresor är ansvaret. På en charterresa har man reseguider och reseledare som i princip tar hand om en som ett litet barn. Detta kan vara att föredra många gånger då charterresenärer ofta är arbetare som bara vill komma bort från allting ett tag och koppla av. Då kan det vara att föredra att ha någon som tar hand om en. Men ska man iväg på en resa på helt egen hand med familj eller kanske ett par vänner, ligger ansvaret helt och hållet på en själv. Med det inte sagt att man är helt utelämnad men samtidigt ska man vara medveten om att om någonting händer så måste man kunna lösa det på egen hand.
Pengar
Det bästa redskapet för att ta sig runt och även lösa de allra flesta situationer är (och har väl i princip alltid varit) pengar. Pengar löser de flesta problem som kan uppstå från att finna tak över huvudet till att skaffa mat och ta sig runt. Viktigt att veta är dock att det inte alltid räcker att ha ett exempelvis VISA-kort med sig då detta inte accepteras överallt. Däremot vill vi här och nu slå ett slag för att alla som tänkt ge sig ut och resa bör ha ett kredit- eller kontantkort med sig men det är också väldigt viktigt att alltid ha kontanter på sig . Ta för vana under resan att med jämna mellanrum plocka ut pengar när ni når städer och byar där detta är möjligt så att det alltid finns kontanter i sällskapet.
Utrustning för öluffning
Det finns många viktiga ting att tänka på inför sin resa. Vi rekommenderar starkt att fundera länge och noga på sin reseutrustning . Det kanske allra viktigaste är att man har en väska man är nöjd med!
Ryggsäckar
Är det tänkt att er planerade resa ska ta er till flera destinationer rekommenderar vi en slitstark och komfortabel ryggsäck . Ryggsäckar har många fördelar men även vissa nackdelar. Det bästa med en ryggsäck är att den är enkel att ha med sig och är sällan i vägen. En ordentlig ryggsäck kan rymma allt från 30L till en bra bit över 100L, mer än man någonsin ska behöva använda. Fördelen är att en ryggsäck med god kvalitet sällan får dålig passform bara för att den inte är fylld. Den sitter lika bra oavsett packningsmängd. Med ryggsäckar gäller samma fenomen som med de allra flesta andra ting här i världen, nämligen att man får vad man betalar för och vi rekommenderar därför att fundera noga innan man köper den första man hittar.
Läs gärna produkttester innan ni gör ert köp. När ni studerar vilken ryggsäck som passar er bäst, titta extra noga på följande element:
Höftbälte
Höftbältet ska vila på höfterna så att vikten fördelas väl över kroppen och skelettet. Se till att bältet kan spännas ordentligt om du t.ex. är väldigt smal.
Axelremmar
Axelremmarna är också viktiga. Var noga med att axelremmarna inte ligger mot nacken och trycker. Detta kan ge besvär om packningen är tung och man har väskan på ryggen under längre perioder åt gången. Se också till att remmarna inte sitter för långt ifrån varandra vilket ger ett stolt moment på dina axlar vilket också kan ge besvär i längden. Finns möjligheten att provpacka väskan innan köp så rekommenderar vi att ni gör det.
Bröstrem
Denna funktion förbises ofta av användare vilket vi tycker är synd. Bröstremmen ser till att avståndet mellan remmar är optimalt för just din kropp och förhindrar besvär som nämnts ovan. Se därför till att din valda ryggsäck har bröstrem och att den kan justeras både i höjd- och sidled så att väskan sitter rätt på dig.
Topplock
Topplocket används för att justera ryggsäckens hållning när den inte är fullpackad och bör kunna justeras i höjdled. Vissa är även helt avtagbara.
Detaljer och utrymmen
Förutom de tekniska funktionerna i en ryggsäck bör man även titta noga på vilka extra utrymmen det finns och om dessa är genomtänkta. Vill du ha en kamera lättillgänglig i något av facken? Kolla även möjligheterna att låsa väskan med hänglås (rekommenderas för den försiktige på bland annat flygplatser). Sist men inte minst bör man undersöka väskans sömmar och blixtlås. Känns de hållbara?
Resväskor
Ett bra alternativ för backpacksresenärer är den traditionella hjulresväskan. Det finns dock en hel del att tänka på innan man gör sitt köp. För den oerfarna kan resväskor framstå att vara likadana och många gör därför misstaget att köpa den billigaste de kan hitta. Sanningen är dock en annan och precis som vi poängterade om ryggsäckar så får man ofta vad man betalar för. Tester som gjorts visar tydligt att det skiljer väldigt mycket mellan resväskorna, även mellan de av samma märke, så var vaksamma när ni inhandlar er väska. Kvaliteten skiljer från hjulens slitstyrka och handtagets hållbarhet till vattentäthet och väskans hållbarhet efter fall mot hård yta.
Vi rekommenderar därför att ni tittar på de tester som gjorts bland de olika resväskorna samt talar med en uppenbart kunnig säljare innan ni gör ert köp. Kom ihåg att om väskan går sönder under resan är det inte alltid lätt att hitta en ny.